Spreektempo bij hypnose en meditatie
Het spreektempo tijdens een hypnose of meditatie is een onderwerp waar we regelmatig vragen over ontvangen. Soms spreek ik heel langzaam tijdens een hypnotische luisterervaring of meditatie, terwijl ik andere keren wat sneller spreek. Ook varieert het aantal woorden dat ik gebruik. Soms is het levendig, soms eerder monotoon.
In dit artikel wil ik uitleggen waarom ik verschillende tempo's gebruik en welk effect dit kan hebben op je beleving.
Hypnose met een langzame stem
Van oudsher worden hypnose en meditatie vaak geassocieerd met een langzame, soms monotone, "hypnotiserende" stem. Hoewel dit nog steeds door sommigen wordt toegepast en ook in films en tv-series zo wordt neergezet, is dit concept verouderd en beperkt.
Denk aan het aloude cliché: “Your eyes are getting sleepyyyy…” samengaand met pendels, lange jassen en een ietwat occult image.
In de afgelopen 70 jaar heeft de ontwikkeling van hypnose en hypnotherapie laten zien dat een langzaam spreektempo geen vereiste is en zelfs beperkingen met zich meebrengt. Het onderbewustzijn reageert over het algemeen beter op een stem die de juiste energie uitstraalt.
Met andere woorden, er is een verschil tussen een stem die je moet helpen ontspannen en een stem die je aanspoort tot actie. Stel je eens voor: "Je ontspant steeds dieper en dieper" in een supersnel en energiek tempo, of "Je voelt meer energie in je opborrelen om actie te ondernemen" in een extreem sloom en monotoon tempo.
Dit voelt raar. Het is niet congruent. Niet in je bewuste staat, niet tijdens meditatie en ook niet tijdens hypnose.
Over het algemeen word je meer beïnvloed door een stem met energie dan door een monotone stem. Een "echte" stem is beter dan een gemaakte stem. Een vriendelijke stem is beter dan een "spooky" of "creepy stem.
Hoewel een monotone stem misschien dat 'spacey' en trance-achtige gevoel kan creëren, is dit niet nuttig als je serieus hypnotherapeutische veranderingen wilt voortbrengen.
Ontspanning in hypnose en hypnotherapie
De meeste mensen hebben het gevoel dat een rustige stem het meest ontspannend werkt. Dus dat is goed, toch? Want in hypnose en meditatie willen we ontspannen, toch?
Nee, niet altijd.
Het doel van hypnose en hypnotherapie is om iets te bewerkstelligen in je onderbewustzijn, oftewel in je gevoelsleven, je automatische reacties en je diepste overtuigingen.
Het doel van veel hypnoses in de Hypnosewolk is niet om je te ontspannen, behalve natuurlijk de hypnoses die specifiek voor ontspanning zijn. (Zie de module diepe ontspanning in de Hypnosewolk Free of Premium).
Ook gebruiken we ontspanning vaak heel bewust bij de slaaphypnoses, aangezien ontspanning een voorwaarde kan zijn om in slaap te vallen.
Maar bij een hypnose om een angst op te lossen of om je te bevrijden van negatieve emoties, is ontspanning niet het doel, maar soms wel een middel.
Hypnose is geen ontspanning
Zoals ik al noemde, ontspanning is niet altijd het doel van hypnose. Hypnose is ook niet gelijk aan ontspanning. Wat we willen is een trance-toestand creëren (induceren) die je vatbaarder maakt voor suggesties en je eigen voorstellingsvermogen en je aandacht naar binnen richt. Er zijn verschillende wegen naar deze trance.
Shock werkt goed. Daar maakt de media dankbaar gebruik van. Verwarring werkt ook goed. Als je bewuste denken het niet meer weet waar het het zoeken moet, neemt het onderbewustzijn het over en is je kritische factor omzeild.
Maar ik wil je niet verwarren of shockeren in de Hypnosewolk. Ik wil dat je je veilig en comfortabel voelt. Dus maak ik veelal gebruik van een tool wat ook heel goed werkt om in trance te gaan: ontspanning.
Maar dat betekent niet dat je altijd ontspannen moet zijn. Soms gebruik ik ontspanning aan het begin van een hypnose om de trance-toestand te creëren, maar ga ik later verder met een veranderproces wat veel actiever is. En dan zal ook mijn spreektempo soms sneller en “actiever” zijn.
Misschien denk je dat het “fijner” zou zijn om altijd een trage ontspannen stem te horen. Maar dat hoeft het hypnotherapeutische proces niet altijd ten goede te komen.
Soms wil ik je bij de les houden, dus praat ik luider, sneller en helderder.
Soms wil ik dat je onderbewustzijn de informatie verwerkt en interpreteert zonder tussenkomst van je bewuste denken. Op zulke momenten kan een sneller tempo juist effectief zijn. Het onderbewustzijn verwerkt woorden namelijk veel sneller dan je bewuste denken.
Soms zeggen mensen dan ook: “die passage was te snel, ik kon het niet bijhouden. Er was niet genoeg tijd om te processen.” Dat klopt. Dat was de bedoeling. :-)
Het verschil tussen meditatie en hypnose
Meditatie richt zich vaak meer op je bewuste denken. In mijn hypnoses richt ik me vooral op je onderbewustzijn. Dit is ook het voornaamste verschil tussen de twee, ook al is dat voor sommigen niet altijd evident. Een geleide meditatie bestaat tenslotte ook vaak uit een achtergrondmuziekje en het gesproken woord, net als een hypnose.
In de praktijk overlappen meditatie en hypnose zich soms, zeker als diegene die deze voortbrengt vaardig is in beide disciplines. Maar er zijn over het algemeen ook verschillen.
Als NLP-coach en hypnotherapeut richt ik me voornamelijk op je onderbewustzijn. Ik gebruik mijn woorden op zo'n manier dat ik op meerdere niveaus communiceer - op een bewust niveau maar ook op een onbewust niveau.
Ik maak gebruik van "directe hypnose", maar ook van conversationele hypnose. Voeg daar nog de zeer uitgebreide toolbox van NLP bij (wat ook voornamelijk op communicatie en taal is gebaseerd) en verschillende andere coachingsbenaderingen en je krijgt mijn unieke mix en stijl van het benaderen van hypnotische luisterbelevenissen zoals je die in de Hypnosewolk kunt luisteren.
Dit zijn vaardigheden die sommige makers van geleide meditaties niet hebben waardoor ze hun taal meer richten op het bewuste denken. Met andere woorden, ze geven je bewuste denken een taak die het moet uitvoeren.
In de meeste meditaties moet het spreektempo relatief laag liggen, omdat het gericht is op het bewuste denken wat vrij traag is. En er is dus meer tijd nodig om de informatie te verwerken.
Als hypnotiseur en hypnotherapeut wil ik je meer helpen dan je oefeningetjes geven die je moet uitvoeren. Door middel van mijn woorden, inclusief wat ik tussen de regels door suggereer (wat je onderbewustzijn oppikt), verschillende spreektempo's, woordspelingen, subtiele verwarring of overbelasting van het bewuste denken en nog meer technieken, stuur ik je onderbewustzijn vriendelijk maar doelgericht in een bepaalde richting. Op die manier kun jij de veranderingen maken die je nastreeft.
En mijn spreektempo maakt daar ook deel van uit. Ontspanning of entertainment zijn niet altijd het doel.
Meditatie heeft zeker zijn waarde en plaats. Als het goed wordt gedaan, kan het ook grenzen aan zelfhypnose. Daarom heb ik ook de online training "Makkelijk Mediteren" ontwikkeld, waarin ik mijn 30 jaar ervaring met meditatie op een simpele en effectieve manier samenvat, zodat iedereen het snel en makkelijk kan leren. Zo kun je er effectief mee aan de slag gaan en er snel handig in worden. Deze training gaat ook in op zelfhypnose.
Conclusie
Ik begrijp dat het fijn is om naar een aangename rustige stem te luisteren. Maar ik hoop met de Hypnosewolk meer moois teweeg te brengen in mijn luisteraars dan alleen maar entertainment.
Er zitten genoeg hypnotische luisterbelevenissen in de Hypnosewolk Premium die daarin voorzien. Vooral in de modules diepe ontspanning en heilzame slaap.
Maar in de Hypnosewolk werken we ook aan prachtige veranderingen voor een vrijer leven met meer zelfvertrouwen, harmonie, positieve emoties, gezondheid, productiviteit en nog veel meer. Daarin kan ontspanning een middel zijn, maar het is niet het doel.
Dus denk niet dat je altijd ontspannen moet zijn tijdens een hypnotherapeutische luisterervaring. Als ik begin met ontspanning, betekent dit niet dat je constant ontspannen moet blijven. Als je bewuste denken het niet kan bijhouden, laat het dan los. Dat is helemaal niet erg.
De Hypnosewolk Premium telt meer dan 100 hypnoses en meditaties zodat je er altijd vindt wat je nodig hebt. Soms is dat gewoon rust en ook zeker een stukje entertainment. Maar je kunt er ook heel gericht werken aan je persoonlijke ontwikkeling en zelfs wat therapeutisch werk doen wat je meer vrijheid geeft.