Hoe ontstaat onzekerheid?
Jouw brein is een supercomputer. Een niet te stoppen leermachine. En zo heb je van alles geleerd over de wereld, zoals je taal,
cultuur, normen en waarden. Maar je hebt ook allerlei ideeën over jezelf geleerd. En dat van kinds af aan.
Wij zijn allemaal in meer of mindere mate door kritiek, pesterijen of andersoortige
negativiteit diep van binnen aan onszelf gaan twijfelen. We zijn in meer of mindere mate gaan geloven dat we “niet goed genoeg
zijn”. Misschien ben je gaan geloven dat je een beetje raar of anders bent. Of dat je niet intelligent, leuk, mooi of interessant genoeg bent.
Deze ideeën zijn zeker niet de “ultieme waarheid”. Het is simpelweg dat wat je hebt geleerd om te geloven, te denken en te voelen. Maar dat bepaalt nu wel je functioneren. Het is de programmatuur die je gevoelens en automatische reacties aanstuurt. En deze programmatuur zorgt ervoor dat je je nu in bepaalde situaties onzeker, gespannen of angstig voelt.
Het goede nieuws is dat je altijd weer iets nieuws kunt leren. Je hoeft oude programmatuur niet eindeloos met je mee te zeulen. Sterker nog! Deze programmatuur heeft zijn beste tijd gehad. Deze werkt niet meer goed. Het is tijd voor wat nieuws!
Je brein heeft dus als het ware een update nodig zodat je je veel beter kunt voelen over jezelf. En dan ga je natuurlijk ook veel lekkerder functioneren.