Hoe werkt online therapie?
25 september 2023 
3 min. leestijd

Hoe werkt online therapie?

In de Hypnosewolk bevinden zich talloze therapeutische processen in de vorm van geluidsopnamen en video's. We maken het hiermee mogelijk om coaching en therapie goedkoop en laagdrempelig te maken en je kunt er altijd en overal mee aan de slag.

Traditionele therapie

Traditioneel gezien vond therapie altijd face-to-face plaats. Het meest bekende cliché hiervan is de psychoanalyse van Sigmund Freud. Talloze sessies op een divan, waarbij je vrij associeert en de psycholoog vervolgens analyseert wat er mis met je is.

We zien dit ook vaak terug in films en televisie: eindeloze praattherapiesessies waarin de psycholoog je vertelt waar je probleem is ontstaan en dat dit het zal oplossen.

Ook in mijn eigen coachingpraktijk merk ik dat veel mensen denken dat als ze alleen maar meer weten over de oorzaak van hun problemen, ze deze kunnen oplossen.

Maar dat is slechts een halve waarheid. Vaak weten mensen heel goed hoe, waar en wanneer het probleem is ontstaan. Bijvoorbeeld bij mishandeling of oorlogstrauma's is het vrij duidelijk wat de oorzaak van het trauma en de gevolgen daarvan zijn.

Het kennen van alleen de oorzaak is echter niet voldoende. Er is meer nodig. Het onderbewustzijn heeft zich op een bepaalde manier gevormd als reactie op deze oorzaken. Het is die vorming die we willen veranderen om meer positieve gevoelens en gedrag mogelijk te maken.

Het gaat niet alleen om de oorzaak zelf, maar hoe jouw hele wezen destijds reageerde. Welke onbewuste beslissingen heb je genomen en welke overtuigingen zijn toen diep geworteld geraakt?

Je moet op een gevoelsmatig niveau opnieuw leren, nieuwe keuzes en beslissingen maken. Pas als dat is gebeurd, verandert jouw realiteit, jouw gevoel en jouw gedrag.

Het doel van therapie

Het doel van therapie is het positief veranderen van jouw realiteit, gevoel en gedrag.

Dat kan heftige spreekangst of een rookverslaving zijn, maar ook iets voor persoonlijke ontwikkeling, zoals zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwen. 

Persoonlijke ontwikkeling heeft tenslotte hetzelfde doel als therapie: Je wilt je beter voelen en beter functioneren.

Maar hoe werkt dit met online therapie?

In de Hypnosewolk maken we gebruik van verschillende therapeutische technieken, voornamelijk uit de hypnotherapie. Je vindt deze technieken terug in onze diverse hypnosesessies en meditaties in zowel de Hypnosewolk Free en de Hypnosewolk Premium. Binnen de diepgaandere trainingen zoals "Weg met Spreekangst", "Fundamenteel Zelfvertrouwen" en "Stoppen met roken met hypnose" gaan we daar nog dieper en gestructureerder mee aan de slag. 

Maar hoe werkt dit dan als je niet persoonlijk kunt praten met een therapeut of coach?

Onze producties zijn zo ontworpen dat je ze kunt doorlopen volgens jouw eigen inzicht en associaties. Ik hoef niet te weten wat je denkt, zolang jij het maar weet.

Je hebt dus alle ruimte om zelf invulling te geven aan het proces (wat essentieel is bij elke goede therapie), terwijl je toch wordt begeleid door stappen die je onderbewustzijn helpen veranderen.

Therapie en de Interpretatie van woorden

We interpreteren woorden allemaal op onze eigen manier. Daarom pas ik mijn taalgebruik zo aan dat je de mogelijkheid hebt om dit zelf in te vullen. Op die manier kan iedereen het proces eigen maken en persoonlijk invullen, zelfs als ik dezelfde woorden gebruik.

Als ik je bijvoorbeeld een hypnotische ervaring wil geven van een fijne plek en een prettig gevoel, hoef ik je niet precies te vertellen waar en hoe je dit moet doen.

Laat ik je een concreet voorbeeld geven. Lees eens de volgende twee teksten en ga eens in jezelf na wat het beste voor jou werkt:

Stel je voor dat je op een strand zit... met stralend wit zand... je ziet de palmbomen... je hoort het geluid van de zee... je vindt het een prachtig strand... omdat je dol bent op het strand... het is heerlijk rustig... want jij bent helemaal alleen op dit mooie strand...

of:

Terwijl je deze tekst leest, nodig ik je uit om in gedachten naar een fijne plek te gaan... Een plek die jij fijn vindt... Het kan elke plek zijn die jij wilt… Een plek waar jij helemaal jezelf kunt zijn en waar jij je helemaal op je gemak voelt… Misschien buiten, of binnen, kies maar… En je kunt als je wilt gaan zitten of liggen… Doe wat voor jou het fijnste is… En ervaar die plek op jouw manier… Misschien zie jij alles om jou heen op die fijne plek… Of misschien voel jij het simpelweg… Het maakt niet uit… Het is allemaal goed... Wat voor jou werkt, is het beste zoals jij het doet… Terwijl je steeds meer kunt ontspannen… Tot rust kunt komen… Op die fijne plek…

De eerste tekst bepaalt heel veel en daarom kan er veel weerstand opkomen. Misschien houd jij niet van het strand. Of vind je stralend wit zand pijn doen aan je ogen omdat de zon er zo fel op schijnt. (heb ik altijd last van!) En misschien vind je het helemaal niet fijn om moederziel alleen op een strand te zitten! 

De tweede tekst geeft je veel meer ruimte en sluit altijd aan, waardoor er veel minder weerstand ontstaat.

Op deze manier kan jouw onderbewustzijn leren en groeien. Ik weet niet aan welke plek jij dacht, maar het was een fijne plek. Anders zou jouw onderbewustzijn dat idee niet hebben aangereikt.

En daar ligt de kern van online therapie. Je reageert op informatie, je reageert op taal. Taal roept gedachten en associaties bij jou op, die voor jou uniek zijn. Door processen dus open en vrij in te richten, geeft jouw onderbewustzijn jouw interpretatie en wat voor jou belangrijk is. Hiermee leer en ontwikkel jezelf naar nieuwe overtuigingen, gevoelens en gedragingen. Dit is therapie.

Heb je vragen over Hypnosewolk of onze verschillende producten en trainingen? Stuur ons dan gerust een e-mail. We horen graag van je en helpen je graag verder!

Over de schrijver
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP Coach, hypnotherapeut en de maker van de Hypnosewolk. Tim’s aangename stem en jarenlange ervaring als NLP-coach en hypnotherapeut begeleiden je door de hypnotische luisterbelevenissen, meditaties en trainingen in de Hypnosewolk.