Wat is hypnose & hoe werkt hypnose?
11 februari 2021 
8 min. leestijd

Wat is hypnose & hoe werkt hypnose?

Je bent nieuwsgierig naar wat hypnose nou echt is? Of je wilt er meer van weten voordat je zelf een online hypnose van de Hypnosewolk gaat proberen? Dit artikel legt het uit. je kunt het artikel ook luisteren in bovenstaande video.

Wat is hypnose

Hypnose is een geestestoestand. Een bepaalde manier van denken en voelen, een bepaalde manier van focussen, een bepaalde manier van zijn.

We vertoeven allemaal elke dag weer (of eigenlijk altijd) in de één of andere hypnose. En als je doorleest zul je begrijpen wat ik daarmee bedoel.

Ook al heeft deze toestand, of beter gezegd, toestanden, bepaalde kenmerken, wil ik toch zeggen dat we voorzichtig moeten zijn met het idee dat hypnose één bepaald ding is.

De menselijke geest is zo complex en heeft zoveel mogelijkheden, dat het onmogelijk is om bepaalde mentale vermogens (wat hypnose eigenlijk is) te vatten in één woord of één voorbeeld.

Zie het woord “hypnose” dus net als het woord denken, bewustzijn of voelen.

We hebben allemaal een persoonlijke ervaring met denken, bewustzijn en voelen, die voor ons misschien heel normaal is. Maar iemand anders heeft wellicht een andere ervaring.

Iemand anders wil graag andere woorden gebruiken om denken, bewustzijn of voelen te omschrijven.

Oftewel: denken, bewustzijn en voelen zijn subjectief en persoonlijk. Zo is het ook met hypnose.

Verschillende geestestoestanden

We vertoeven allemaal in verschillende toestanden, door de dag heen. Denk aan ontspannen of gespannen toestanden. Geconcentreerde of verstrooide toestanden. Alerte of juist minder alerte toestanden.

De hele dag verandert ons gevoel en hoe we functioneren, en onze aandacht kan alle kanten opgaan.

Wat is Trance

Sommige toestanden voldoen aan wat we ook wel “trance” noemen. Trance is heel normaal voor ons allemaal.

Je bent in een trancetoestand als het grootste gedeelte van je aandacht naar binnen is gericht. Gericht op je eigen gedachten en gevoelswereld.

Als je aan het dagdromen bent bijvoorbeeld, ben je in trance. Of als je ergens zo gefocust mee bezig bent, dat je alles om je heen vergeet.

Als je je dingen herinnert, of herinnering aan het ophalen bent, ben je in een trance. Als je over iets aan het nadenken bent. Maar ook als je een film kijkt of boek leest.

Je beleving is op dat moment dus voornamelijk gericht op je gedachten en gevoelswereld die je van binnen beleeft. En niet op het hier en nu en de omgeving.

Maar er gebeurt iets eigenaardigs in mensen als ze in trance zijn. Wij mensen kunnen namelijk fysiek en emotioneel reageren op onze gedachtewereld. De één kan het beter dan de ander, maar we kunnen en doen het allemaal. Elke dag weer, tientallen keren per dag.

Dat fysiek en emotioneel reageren op wat we denken is wat ik hypnose noem. Laat ik het uitleggen.

Heb je wel eens zitten tobben op een moment dat er eigenlijk niets aan de hand was? Je maakte je misschien zorgen over morgen, maar het is nog geen morgen, en je zit gewoon lekker veilig op de bank.

En toch voel je angst of spanning, oftewel, je maakt je zorgen. Je lichaam spant aan, je ademhaling en bloedsomloop is anders, en misschien maakt je lichaam zelfs adrenaline en het stress-hormoon cortisol aan.

Dat is een hypnotische toestand. Dan reageer je dus best heftig op je eigen gedachtewereld. En niet op wat er op dat moment speelt: namelijk lekker veilig op de bank zitten.

Maar ook in positieve situaties gebeurt dit. Als je ergens naar uitkijkt, vol enthousiasme bijvoorbeeld. Dan reageer je op je eigen gedachten. Die geven je dat gevoel, die energie en verzetten je in die enthousiaste toestand. En dat is dus ook een hypnotische toestand.

Ik hoop dat je het met me eens bent en dat je dat ook in jezelf herkent. We hebben allemaal ideeën over van alles, en we reageren daarop met emoties, associaties en ook met keuzes en handelingen.

Hypnose is de toestand waarin we fysiek en emotioneel reageren op onze eigen gedachten, en niet op wat er daadwerkelijk om ons heen gebeurt.

Waarom we voortdurend in Hypnose zijn

Dat we fysiek en emotioneel reageren op onze eigen gedachtewereld kun je terugzien in allerlei situaties.

Iemand voelt intense angst of spanning voor iets (een spinnetje, in een vliegtuig zitten, spreekangst, faalangst etc.) maar is eigenlijk niet echt in gevaar op dat moment.

Dat spinnetje is niet echt gevaarlijk, dat vliegtuig gaat gewoon zijn bestemming bereiken etc. Toch reageert diegene alsof het levensbedreigend is.

Je denkt aan je favoriete eten en het water loopt in je mond. Je kan het in gedachten al proeven en ruiken en je begint zelfs als speeksel aan te maken. Je lichaam maakt zich op om te eten.

Je hoort in gedachten een muziekje wat je fijn vindt en daardoor voel je ook de energie van die muziek in je. En misschien ga je er naar bewegen. Zij het enkel met je hoofd meedeinen of ronduit dansen.

Wat is dan het doel van de Hypnosewolk?

Als je wat wilt veranderen, een probleem wilt oplossen of een angst wilt overwinnen, je zelfvertrouwen wilt opbouwen, slaap verbeteren… wat het ook mag zijn… dan moet je anders gaan denken, voelen en ervaren dan dat je tot nu toe deed.

Want als je reageert op je eigen gedachten en als die reactie ongewenst of ronduit onplezierig is, wil je dat veranderen.

De kern van therapie of coaching

Hoe doe je dat dan? We willen je onderbewustzijn introduceren met nieuwe gedachten en manieren die beter zijn, effectiever zijn en vooral positiever aanvoelen. We willen die gedachten dus sturen zodat er een positieve reactie kan ontstaan.

Vergeet niet: je gedachten worden voortdurend gestuurd. De media weet namelijk ook dat jij fysiek en emotioneel reageert op gedachten. Dus die planten van alles in je brein: koop dit, geloof dat, wees hier bang voor etc.

Maar met elke film, alles wat je hoort en wat je leest, wordt dit gedachte- en associatiemechanisme geactiveerd. Met gevoelens en gedragingen als gevolg.

In die zin ben je dus bijna altijd in een hypnotische toestand. Onze beleving is nooit de beleving van wat er daadwerkelijk gebeurt. Het is de beleving van triggers uit de omgeving die allerlei gedachten en associaties losmaken, die op hun beurt gevoelens en gedragingen genereren.

De hypnoses in de Hypnosewolk

De hypnoses in de Hypnosewolk zijn er op gemaakt om jou anders te laten denken en reageren. Op een manier waar je blij van wordt. Met een vooropgesteld doel.

En met hypnose stevenen we daar lekker vlot en pragmatisch op af, zonder al te veel omwegen en kunstgrepen.

Maar laat ik heel duidelijk zijn! De hypnose doet HELEMAAL niets!

Jij als luisteraar doet het meeste werk. De hypnose is enkel een gids. Mijn stem reikt je ideeën en opdrachten aan die je gedachtewereld op dat moment KUNNEN vormgeven. Als jij dat wilt en toestaat en je er aandacht aan wilt geven.

Jij moet dus de stappen zetten. Jij moet het toestaan om een nieuw idee te “passen”, je iets anders voor te stellen dan wat je normaal zou doen?

Doe je dat niet, dan gebeurt er helemaal niets.

Een hypnotiseur of een geluidsopname van een hypnose doen je niets aan en hebben geen macht over je. Maar op het moment dat jij besluit om een nieuwe ervaring met nieuwe associaties te “proberen” en jezelf toestaat om met de ideeën mee te gaan, aan kunnen er wonderen gebeuren.

Jij kiest uiteindelijk waardoor je je wilt laten beïnvloeden. En in de Hypnosewolk is het altijd heel duidelijk wat het is waar je je aan blootstelt. De titel en omschrijving van een hypnose vertellen je tenslotte precies waar het om gaat.

Vreemde fenomenen en hypnose

En dan hoor ik je misschien denken: Maar Tim, hoe zit het dan met die toestanden bij een hypnoseshow? Bij Rasta Rostelli?

Waarom gedragen die mensen zich zo raar en lijken ze helemaal onder de macht te staan van de hypnotiseur?

Ik ga het uitleggen.

Dat fysiek en emotioneel reageren op ideeën, dat kan niet iedereen op hetzelfde niveau. Sommige mensen zijn er heel erg goed in. Anderen worden er goed in door oefening.

Een hypnoseshow is er voor entertainment. De mensen op het podium willen onderdeel zijn van de show. Ze zijn doorgaans vrij extravert, en vinden het leuk om theater te maken.

Daarnaast reageren ze dus heel goed (fysiek en emotioneel) op ideeën, oftewel, de suggesties van de hypnotiseur. Zij willen dat op dat moment ook.

De show hypnotiseur werkt niet met iedereen. Iemand die niet mee KAN spelen of niet mee WIL spelen, wordt óf niet geselecteerd om op het podium te komen, óf hij of zij wordt snel weer naar zijn stoel gestuurd.

Maar er zijn mensen die fysiek en emotioneel reageren op het idee van een appel, terwijl ze een ui aan het eten zijn.

Er zijn mensen die fysiek en emotioneel kunnen reageren op het idee comfort, terwijl hun lichaam pijn doet.

Er zijn mensen die fysiek en emotioneel kunnen reageren op dat iets er niet is, terwijl het voor hun neus staat.

Het is allemaal hetzelfde mechanisme wat bij de één sterker is dan bij de ander, maar we doen het allemaal elke dag weer: de hypnotische toestand.

En in de theater hypnose wordt dit mechanisme gebruikt om te lachen, gieren en te brullen.

In de Hypnosewolk gebruiken we het om je fysiek en emotioneel te laten reageren op zelfvertrouwen, kalmte, eigenwaarde, goede slaap, heerlijke ontspanning, positieve emoties, inspiratie, creativiteit, persoonlijke kracht, je beste zelf zijn etc.

Het verschil tussen meditatie en hypnose

Er zijn een aantal verschillen tussen meditatie en hypnose.

Omdat we een fysieke en emotionele reactie willen creëren, wat het mogelijk maakt om ook die neurologische paden te creëren die nodig zijn om die positieve toestanden in het dagelijkse leven te kunnen ervaren, gebruiken we in hypnose en hypnotherapie bepaalde technieken.

In de Hypnosewolk gebruiken we mentale processen, taalpatronen, intonaties en suggesties op een bepaalde manier die je onderbewustzijn ontvankelijker maken voor nieuwe positieve ideeën.

Een hypnotiseur communiceert op 2 lagen tegelijk. Het bewuste en het onderbewuste.

In de geleide meditaties die je zoal vindt, in apps of op YouTube, worden deze technieken doorgaans niet gebruikt. Vaak omdat de spreker daar simpelweg niet bekend of vaardig mee is.

Hypnose en hypnotherapie zijn vakken die je kunt leren. Het zijn geen bovennatuurlijke krachten. Het is een al decennia lang onderzochte en vastgelegde en geteste traditie. Maar het kost je wel jaren om er goed in te worden. Zoals dat in elk ander vakgebied ook zo is.

Meditatie en marketing

Wat tegenwoordig ook wel gebeurt is dat een hypnose opname heel bewust een geleide meditatie wordt genoemd, vanwege marketing redenen.

Omdat hypnose toch op aardig wat vooroordelen en indianenverhalen stuit, kiezen sommige makers ervoor om het meditatie te noemen om minder weerstand te creëren.

Sommige mensen reageren nou eenmaal fysiek of emotioneel anders op het woord “meditatie” dan op “hypnose”.

Dus zelfs als je denkt dat hypnose slecht of gevaarlijk is, ben je in een hypnotische toestand, want je reageert op je eigen gedachtegangen en associaties en (beperkte) informatie. Je reageert dus niet op het woord “hypnose”, noch op wat hypnose daadwerkelijk is, maar op je eigen associaties. En ook dit is weer zo’n dagelijkse hypnose die we allemaal meemaken.

De Hypnosewolk Free

Is de Hypnosewolk nieuw voor je? Ontdek de Hypnosewolk gratis in de Hypnosewolk Free. Je krijgt direct toegang tot verschillende hypnotische luisterbelevenissen voor beter slaap, ontspanning, zelfvertrouwen, motivatie, afvallen, welzijn en meer...


Over de schrijver
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP Coach, hypnotherapeut en de maker van de Hypnosewolk. Tim’s aangename stem en jarenlange ervaring als NLP-coach en hypnotherapeut begeleiden je door de hypnotische luisterbelevenissen, meditaties en trainingen in de Hypnosewolk.