De mind overstijgen met meditatie en hypnose
05 maart 2024 
7 min. leestijd

De mind overstijgen met meditatie en hypnose

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen hypnose en meditatie. Meditatie en hypnose zijn ruime begrippen die zich gedeeltelijk overlappen en niet strak afgebakend zijn. Afhankelijk van welk perspectief je inneemt, krijg je een ander antwoord.

Het gaat uiteindelijk allemaal om ons menselijk functioneren en het verbeteren daarvan. En zo gebruiken we meditatieve elementen binnen hypnotherapie en gebruiken wij hypnotische technieken om je meditatieve ervaringen te versterken en te versnellen.

 Althans, zo doen we dat in de Hypnosewolk! :-)

Hypnose voor de mind

Echter, er zijn wel bepaalde algemeenheden te zeggen over hypnose en meditatie en de verschillen tussen deze. Hypnose en hypnotherapie richten zich voornamelijk op het effectief inrichten van de "mind". Je mind is die computer die 24/7 je gehele wezen bewust en onbewust aanstuurt. Met hypnose willen we de mijn bewust inrichten, sturen en programmeren.

We weten dat als er programma's lopen die niet optimaal of ronduit negatief of destructief zijn, je algehele functioneren minder dan ideaal is. Met hypnose en hypnotherapie willen we die programmatuur aanpassen, zodat effectievere en positievere gedachten en emoties mogelijk worden. En dat geeft mensen een gelukkiger leven en de mogelijkheid zich vrijer te bewegen in het leven en hun wensen en dromen waar te maken.

Angsten, verdriet, trauma, indoctrinatie en opvoeding zitten allemaal in die mind. En als die programmatuur niet in lijn ligt met je doelen en wensen, kunnen we deze relatief snel en gericht aanpassen door gebruik te maken van hypnose en hypnotherapie.

Meditatie voor de mind overstijgen

Ook al wordt meditatie ook voor het inrichten van de mind aangeboden, strikt genomen is meditatie daar niet voor. Meditatie heeft oorspronkelijk het doel om boven de mind uit te stijgen. Om verder te gaan dan de mind. Om de mind tijdelijk of permanent los te laten.

Waarom zou je de mind loslaten of overstijgen? Misschien vraag je je dat af. Daar zijn veel redenen voor die je kunt overwegen.

De mind als basis van het ego

 In de kern zijn we allemaal eindeloos en onbegrensd bewustzijn. Je ware bewustzijn is dat stukje wat het hele leven observeert en waar we ons soms ook van bewust zijn. Het is dat bewustzijn wat ook je lichaam en je gedachten observeert.

Echter, om een leven te ervaren waarin we onszelf als een individu ervaren, dus losstaan van "de rest", moet er dus iets zijn wat "ik" en "de ander" zegt. Daar hebben we dus gedachten voor nodig. Gedachten spelen zich af in en komen voort uit de mind. Zonder gedachten is er eenheid en stilte. Onverdeeld en eindeloos.

Het ego is dus niet meer dan de overtuiging dat je een aparte, afgescheiden entiteit bent die zichzelf "ik" noemt, in een grote wereld die "niet ik" is. En deze overtuiging is de basis van bijna alles wat we denken en doen en creëert ook alle angsten. En angsten creëren alle geweld. 

Meditatie is in de kern een oefening om de mind dusdanig te stillen dat we ons bewust worden van dat bewustzijn wat we daadwerkelijk zijn, zonder grenzen en beperkingen. Iemand die continu in deze toestand zit noemt men ook wel "verlicht".


De mind verdeelt en beperkt

Elke gedachte verdeelt en beperkt. Als je denkt (of voor jezelf bepaalt) dat je mens bent, ben je niet al die andere wezens. Als je denkt en bepaalt dat je man bent, kun je niet iets anders zijn. Als je besluit dat je klein bent, ben je dus niet groot. Bijna elke gedachte verdeelt en beperkt. En aangezien we zulke gedachten de hele dag door hebben, leven we voortdurend in een zelfgecreëerde beperking.

Deze beperking zit enkel in de mind. En wij geloven dat meestal omdat we (ons ware zelf, het bewustzijn wat alles observeert) meestal volledig met de mind geïdentificeerd zijn. Zonder beperkende gedachten ervaar je ook geen beperkingen.

Ik weet, dit is lastig te accepteren door de mind, zeker zonder directe ervaring van deze toestand. Door de mind te stillen in meditatie kunnen we die beperkingen en verdeeldheid (tijdelijk) loslaten, wat een totaal andere ervaring geeft van jezelf, het leven en de wereld.

De mind creëert tijd

Tijd is iets wat we grotendeels zelf creëren. Het enige wat bestaat is het Nu. Gisteren bestaat niet meer. Gisteren is alleen nog maar een herinnering, wat niet meer is dan een gedachte die we Nu denken.

De toekomst bestaat nog niet. De toekomst is ook alleen een gedachte die we Nu denken. Dus alle tijd speelt zich in onze mind af. Want het enige wat echt bestaat is het Nu. 

Maar omdat we voortdurend in gedachten zitten, ervaren we het leven niet zoals het echt is. Want dat kan alleen Nu. Als je in gedachten bent, zit je in het verleden of in de toekomst. Je bent dus niet present en je waarneming is nauwelijks gericht op wat er Hier en Nu echt is. Dat kan een enorm gebrek zijn. Je vangt minder signalen op, staat minder in contact met je intuïtie, innerlijke weten en hogere ingevingen. Want deze gebeuren buiten de mind en altijd Nu.


De mind is de oorsprong van stress

Je ervaart stress omdat je beperkt bent. Die beperking komt uit de mind. Deels is dat bewust, maar ook al je onbewuste gedachten en overtuigingen werken altijd door. Ze creëren tenslotte je volledige subjectieve realiteit.

Ook kan het zijn dat deze stress en blokkades op de lange termijn lichamelijke klachten veroorzaken. Als je je mind tot stilte roept en het lichaam kan ontspannen, stapt je mind als het ware even opzij. En dan kunnen natuurlijke processen van heling en balans veel beter hun werk doen.

De mind labelt en oordeelt

Zelfs als je je gedachten hebt over wat je Nu ervaart, dan zit je in het verleden. Want als je Nu kijkt naar een boom, en je zegt "ik zie een boom"... ben je het Nu al gedeeltelijk kwijt.

Het woord "boom" is een gedachte uit het verleden. Een label wat je hebt geleerd wat refereert naar al die andere bomen die je ooit hebt gezien in het verleden. Of misschien weet je leuke weetjes over "boom" die je uit je hoofd hebt geleerd. Maar het label is niet meer dan een klank die uiteindelijk niets met de boom te maken heeft. Je wordt tenslotte ook niet nat van het woord "water".

Daarnaast geeft je mind bijna altijd een oordeel. Het moet vertellen wat het van de boom vindt: mooi, lelijk, groot, klein etc. En dan is het dus weer aan het vergelijken met kennis uit het verleden en niet bezig met de boom. Dit sleurt je dus ook weer uit het Hier en Nu

Dus het labelen of benoemen van de dingen die je in het Hier en Nu ervaart is al een verwijdering van het hier en Nu. Het Nu is stil en zonder labels en zonder commentaar. Het stillen van de mind en het loslaten van deze labels en het innerlijke commentaar is dus ook weer een middel om meer in contact te komen met dat wat echt bestaat. Nu.


Beginnen met meditatie

De verlichting bereiken is misschien niet de weg die iedereen kan en wil bewandelen. Maar we kunnen allemaal voordelen ervaren door de mind op sommige momenten te stillen. Het geeft je de mogelijkheid om meer in contact te komen met je ware zelf. Het helpt je diepe rust en stilte vinden in een hectische wereld. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om in contact te komen met dat buiten de mind. Daar vinden we uiteindelijk ook universele intelligentie, de bron, liefde, God... of hoe je het ook noemen wilt.

Hoe maak je dan een begin aan het overstijgen van de mind? Het kan heel simpel zijn. Maar de simpelheid maakt het ook weer behoorlijk moeilijk.

Ga stil zitten en wees je continu bewust van je adem en/of je lichaam, zonder te labelen. Heb je dit nog niet zo vaak gedaan, dan zul je merken hoe je binnen luttele minuten, soms zelfs in seconden, meegesleurd wordt door de alsmaar doorkakelende mind. Voor dat je het weet ben je weer meegezogen in een gedachtegang en alle zelfbewustzijn kwijt. Totdat je weer "ontwaakt" en je aandacht weer terugbrengt op je adem en/of lichaam.

Naarmate je dit regelmatig traint zul je er steeds beter in worden en alsmaar meer momenten van stilte en helder bewustzijn ervaren.

Meditatie in de Hypnosewolk

Ook al is de bovenstaande meditatie alles wat je nodig hebt en hebben monniken het duizenden jaren zo gedaan, is dit voor de huidige tijd behoorlijk spartaans. Daarnaast is onze mind van de 21e eeuw een andere dan die van Gautama de Boeddha 2500 jaar geleden.

Toen was het leven in sommige opzichten simpel en voor de meeste mensen hetzelfde. 2500 jaar geleden waren de meeste mensen handwerkers of boeren en analfabeet. Tegenwoordig zijn mensen zo divers, geleerd en complex, dat er genuanceerdere methodes nodig zijn.

Je wilt sneller resultaat want je hebt geen tijd om 30 jaar in een klooster te zitten. En persoonlijk wil ik de uitdaging en moeilijkheid uit meditatie halen. Je hebt tenslotte al genoeg uitdagingen en moeilijkheden in je leven. Meditatie moet er niet nog één zijn!

Om op een effectieve en vooral leuke en inspirerende manier te mediteren, hebben we de Makkelijk Mediteren online training gemaakt. Daarin leer je een manier van mediteren die je kan aanpassen aan jouw specifieke behoeften, voorkeuren en aanleg. En dat maakt het inspirerend, leuk en makkelijk. 

En ja, we zijn de Hypnosewolk, dus natuurlijk gebruiken we in deze online training de kracht van hypnose om je snel op weg te helpen. 

In module 2 vind je dan ook een hypnose die je helpt snel een meester van het mediteren te worden. :-)

Alle informatie over deze transformerende en bevrijdende online training vind je hier

Over de schrijver
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP Coach, hypnotherapeut en de maker van de Hypnosewolk. Tim’s aangename stem en jarenlange ervaring als NLP-coach en hypnotherapeut begeleiden je door de hypnotische luisterbelevenissen, meditaties en trainingen in de Hypnosewolk.