Fouten die je kunt maken, luisterend naar een hypnose geluidsopname
05 september 2022 
3 min. leestijd

Fouten die je kunt maken, luisterend naar een hypnose geluidsopname


De Hypnosewolk Actueel 14

In deze Hypnosewolk Actueel hebben we het over wat je allemaal fout kunt doen tijdens het luisteren naar een hypnose geluidsopname.

Voor de duidelijkheid: je kunt niets verkeerd doen, maar omdat mensen vaak twijfelen gaan we er in deze video dieper op in.

Inhoud video

 • 00:00 Introductie
 • 01:30 Updates in de Hypnosewolk Premium
 • 03:14 Fouten die je kunt maken, luisterend naar een hypnose geluidsopname
 • 04:15 1. Teveel je best doen
 • 05:12 2. Je dwaalt af, let niet op
 • 06:37 3. Gedachten over wat je nog moet doen
 • 08:12 4. Er niet inkomen (verwachtingen)
 • 11:02 5. In slaap vallen
 • 14:02 6. Aanspannen in plaats van ontspannen
 • 16:01 7. Interpreteren en naar je hand zetten
 • 18:25 De Hypnosewolk Premium

Samenvatting video

Introductie

Laten we met de deur in huis vallen. De enige fout die je kunt maken tijdens een hypnotische luisterbelevenis is denken dat je een fout kunt maken.

We reageren allemaal op onze eigen manier en de zogenaamde “fouten” die we straks gaan beschrijven zijn normaal en menselijk. Ze horen erbij en zijn daarom geen fouten.

Maar omdat we er regelmatig vragen over krijgen gaan we ze behandelen om zo de twijfel en onzekerheid weg te nemen.

Teveel je best doen

Omdat mensen hun probleem willen oplossen, gaan ze heel erg hun best doen. Maar dat doe je dan met je bewuste rationele denken. Zo hebben we dat tenslotte ook geleerd op school. (Je moet opletten!) Helaas werkt dat meestal averechts.

Je wilt ontspannen, je wilt loslaten. Dat is wat je gaat helpen. Zo kan je onderbewustzijn aan de slag.

Afdwalen en niet altijd opletten

Tijdens een hypnotische luisterbelevenis of therapeutische hypnose dwaal je bijna altijd af. Dat is juist de bedoeling.

We richten ons op je onderbewustzijn. Daar moeten we tenslotte de positieve veranderingen maken. Wat je bewust doet, is dus secundair.

Soms stuur ik er in een hypnose heel direct op aan om “niet op te letten”. Het onderbewustzijn luistert toch wel. En soms veel beter als het bewuste denken zich er niet mee bemoeit.

Afgeleid worden door gedachten

Gedachten zijn er altijd. Dat is wat denken doet. Accepteer dat het zo is. Het is niet zo dat elk idee in een hypnose opgenomen wordt. Herhaling gaat je daarbij helpen. 


Een hypnose luisteren is geen eenmalig proces wat niet herhaald kan worden of wat mis kan gaan. Het is geen operatie! Soms kom je er meer in dan een andere keer. Dat is normaal. Geniet van de rust en luister morgen nog een keer.


Er niet inkomen (verwachtingen)

Je gedachten kunnen je soms het gevoel geven dat je er niet inkomt. Dan heb je dus bepaalde verwachtingen. Misschien voelde het een vorige keer anders, of je hebt eerder een hele fijne ervaring gehad die je nu weer wilt ervaren.

Je bent dan dus weer aan het “opletten” en aan het bijsturen met je bewuste denken. En dat werkt vaak niet zo goed. Loslaten en het laten gebeuren is de de beste manier.

Elk moment is anders. Je hebt goede en minder goede dagen. Als je gaat sporten bereik je ook niet altijd records. Dit is dus normaal. 

Daarbij komt ook weer dat het bewuste denken niet zo belangrijk is. Je onderbewustzijn kan heel goed bezig zijn met de hypnotische inhoud zonder dat jij dat allemaal bewust doorhebt.

In slaap vallen

Sommige mensen vallen in slaap bij het luisteren van een hypnotische luisterbelevenis. Als je daar gevoelig voor bent en je valt bijna direct in slaap, luister dan zittend of op een andere plek dan in je bed. 

Aan de andere kant, accepteer het dat je soms wegdommelt. Je valt in slaap met een reden: je hebt slaap nodig.

Dus geniet en dommel soms ook eens lekker weg. Het moment dat je niet meer bewust bent is niet het moment dat je ook daadwerkelijk in slaap valt. Het kan dus zo zijn dat je onderbewustzijn nog minuten lang ongestoord bezig kan zijn met de hypnotische inhoud, terwijl jij in associaties bent afgedwaald. 

Aanspannen in plaats van ontspannen

Het kan zijn dat als je actief aan het ontspannen bent, je je ook bewust wordt van plekken in je lijf die gespannen zijn.

Dat is geen probleem. Ontspan zoveel als je kunt. Het hoeft niet perfect.


Als je je heel oncomfortabel voelt kun je altijd je ogen openen en uit de trance komen en dat doen wat je verlichting geeft.


Interpreteren en naar je hand zetten:

Soms doen mensen niet letterlijk wat er wordt gezegd in de hypnose of ze twijfelen of ze het goed doen. Of ze willen het anders doen. En sommigen denken dat als ze niet 100% mee kunnen gaan, de hypnose niet werkt. 


In de Hypnosewolk maken we onze luisterbelevenissen zo dat je ze naar je hand kan zetten. Dat werkt veel beter. Dus doe gewoon lekker waar je zin in hebt. Het is je onderbewustzijn wat je vertelt dat op het een andere manier beter is voor jou.


En als je een keer twijfelt, laat het los. Je wilt niet pushen of overdenken, dus interpreteer er lekker op los.

De Hypnosewolk Free

Ontdek de Hypnosewolk gratis in de Hypnosewolk Free. Je krijgt direct toegang tot verschillende hypnotische luisterbelevenissen voor beter slaap, ontspanning, zelfvertrouwen, motivatie, afvallen, welzijn en meer...

De Hypnosewolk Premium

Wil je weten wat de Hypnosewolk Premium precies inhoudt, klik hier. Direct je abonnement afsluiten, klik hier.

 • 100+ Hypnotische en meditatieve luisterbelevenissen voor elk moment van de dag
 • Meer dan 15 uur ontspannende meditatiemuziek
 • Alle afleveringen van de Hypnosewolk Live en de Hypnosewolk Actueel
 • Verschillende online trainingen, luisterboeken en e-books voor persoonlijke ontwikkeling
 • Video's voor psychologie, ideeën en inspiratie
 • Regelmatige updates en uitbreidingen
 • Makkelijk toegankelijk op elke smartphone, tablet en computer (Web en App)
Over de schrijver
De Hypnosewolk is er voor iedereen die bewust en gericht positieve emoties en emotionele groei wil creëren en cultiveren. En dat op de meest gerichte en ontspannen manier: met de kracht van die “verhoogde leerstoestand”, die we ook wel hypnose of trance noemen.