Helpt hypnose bij vliegangst?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we duidelijk bepalen wat er tijdens het hypnotische proces gebeurt.

Aan de hand daarvan zul je zien hoe hypnose op een bepaalde manier noodzakelijk is om vliegangst te ervaren. En omdat je al hypnose doet als je de vliegangst ervaart, ben je ook in staat om dit proces anders te gebruiken. En dan liefst op een manier waar jij je alleen maar heel erg goed van gaat voelen.

Wat is hypnose

Hypnose wordt wel eens omschreven als het creëren van selectief denken en het omzeilen van het kritische denken. Door het omzeilen van het kritische denken worden suggesties makkelijker opgenomen door het onderbewustzijn. De suggestie heeft dan meer kracht om jouw realiteit te worden.

Ik wil daarbij nog het fenomeen trance toevoegen. Trance is de toestand waarin je bent als je innerlijke beleving een grotere rol speelt dan wat er zich daadwerkelijk in de realiteit afspeelt. Als je dus aan het dagdromen bent, een film kijkt of een boek leest, dan ben je in trance.

Trance is essentieel om een angst te voelen als je niet echt in gevaar bent. Je bent als het ware aan het hallucineren. Je verbeeld je tenslotte scenario’s die er op dat moment niet echt zijn.

De vliegangst hypnose

Wat doe je dan eigenlijk om die vliegangst op te roepen en te ervaren? Hier een soort recept. 😉

Stap 1: Je creëert selectief denken. Je denkt vooral aan wat er mis kan gaan tijdens het vliegen. Je vergeet even de leuke plek waar je naartoe vliegt, hoe leuk en ontspannend vliegen kan zijn en hoe je al die andere vluchten volledig veilig hebt overleeft. Je denkt even niet aan hoe er elke dag 1000en vluchten veilig opstijgen en landen. Nee, je focus ligt enkel op die angstaanjagende denkbeelden.

Stap 2: Je gaat in trance. Dit heb je gedeeltelijk al gedaan in stap 1. Je focust zo op je innerlijke wereld, op die ideeën en gevoelens dat er wat mis kan gaan tijdens het vliegen en je geeft geen tot nauwelijks aandacht aan het feit dat je volledig veilig bent nu. Hé, een beetje fatsoenlijke vliegangst kun je voelen als je nog met beide voetjes op de grond staat.

Stap 3: Je omzeilt het kritische denken met suggesties. Je geeft jezelf suggesties die je onderbewuste voeden om steeds meer angst te ontwikkelen. Ze worden op dat moment jouw realiteit: “Dit gaat helemaal mis! Wat als er iets kapot gaat aan het vliegtuig? Wat als er al die dingen gaan gebeuren die ik op televisie heb gezien?! Je voelt de emoties bijna alsof je op dat moment in een daadwerkelijk crash zit. Je bent dus op een bepaalde manier in je eigen denkwereld aan het hallucineren.

Je omzeilt daarbij dus je eigen kritische denken. Dit kritische denken zou namelijk kunnen zeggen: “Ik sta met mijn voeten op de grond, dus waarom zou ik nu in godsnaam angst moeten voelen? Er vliegen elke dag 1000en vliegtuigen en de kans dat er iets gebeurt is zo klein, deze ideeën zijn niet realistisch!”

Je bent je eigen hypnotiseur. Je brengt jezelf in hypnose, in trance, geeft jezelf suggesties terwijl je je kritische denken omzeilt.

Dus werkt hypnose voor vliegangst? Ja zeker. Het is in die zin zelfs essentieel om vliegangst te voelen.

Mijn werk als NLP & Hypnose Coach is dus eigenlijk niet per definitie om je in hypnose brengen, maar om je eruit halen!

Vliegangst oplossen

Het feit dat je al in hypnose bent om jezelf de stuipen op het lijf te jagen geeft je een duidelijke indicatie dat hypnose daadwerkelijk ook vóór je kan werken. Je brengt jezelf dagelijks in hypnose en in trance, zonder dat je daar bewust mee bezig bent.

En als je jezelf met hypnose de stuipen op het lijf kunt jagen, zo intens, dan kunnen we hypnose ook gebruiken om gevoelens en gedachten te integreren waar je je fijn en ontspannen bij voelt. We kunnen  positieve toestanden net zo sterk en reëel maken zodat je de vliegangst niet meer ervaart.

Vliegangst oplossen met hypnose 

In de Hypnosewolk Premium vind je de compacte online training om vliegangst op te lossen. Je gaat de angst van binnenuit oplossen en leert daarnaast technieken om de de rust te bewaren. Het bestaat uit een e-boek en enkele hypnotherapeutische luisterbelevenissen waarmee je snel veranderingen kunt maken.

De Hypnosewolk Premium

Wil je weten wat de Hypnosewolk Premium precies inhoudt, klik hier. Direct je abonnement afsluiten, klik hier.

  • 100+ Hypnotische en meditatieve luisterbelevenissen voor elk moment van de dag
  • Speciale mini training met hypnose
  • Meer dan 15 uur ontspannende meditatiemuziek
  • Alle afleveringen van de Hypnosewolk Live en de Hypnosewolk Actueel
  • Verschillende online trainingen, luisterboeken en e-books voor persoonlijke ontwikkeling
  • Video's voor psychologie, ideeën en inspiratie
  • Regelmatige updates en uitbreidingen
  • Makkelijk toegankelijk op elke smartphone, tablet en computer (Web en App)
Over de schrijver
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP Coach, hypnotherapeut en de maker van de Hypnosewolk. Tim’s aangename stem en jarenlange ervaring als NLP-coach en hypnotherapeut begeleiden je door de hypnotische luisterbelevenissen, meditaties en trainingen in de Hypnosewolk.