Wat is het verschil tussen hypnose, zelfhypnose, hypnotherapie en trance?
07 november 2022 
3 min. leestijd

Wat is het verschil tussen hypnose, zelfhypnose, hypnotherapie en trance?


De Hypnosewolk Actueel 23

Wat is hypnose? Is alle hypnose zelfhypnose? Is hypnotherapie iets anders dan hypnose? En is "in trance zijn” iets speciaals of doen we het altijd?

Hieronder kun je ook een korte samenvatting lezen van de video, maar we raden aan om de video te bekijken, want daar gaan we er dieper op in.

Inhoud video

 • 00:00 Introductie
 • 01:08 Nieuwe hypnose in de Hypnosewolk Premium: Hypnose voor vitaliteit en levenslust
 • 01:26 Hypnose, zelfhypnose, hypnotherapie en trance
 • 01:48 Wat is trance?
 • 03:10 Wat is hypnose?
 • 04:31 Wat is zelfhypnose?
 • 07:56 Wat is hypnotherapie?
 • 09:50 Massahypnose
 • 11:39 De Hypnosewolk
 • Samenvatting video:

Samenvatting video

Introductie

De termen hypnose, hypnotherapie, zelfhypnose en trance worden  per practitioner anders gebruikt. Ze hebben geen exacte omlijning of definitie en overlappen elkaar.

Trance is een verzamelnaam voor de toestanden waarin je bent als je aandacht naar binnen is gericht. Bv. dagdromen of een boek lezen. Maar ook muziek luisteren, luisteren naar een verhaal of iets aandachtig bekijken. We reageren dan op iets interns. (gedachten, associaties, gevoelens etc.)

Onze realiteit bestaat op dat moment uit dat waar we op focussen en onze innerlijke wereld. Als je ontspannen naar de Hypnosewolk luistert ga je ook in een lichte trance.

Het woord hypnose wordt gebruikt voor een toestand maar ook voor een proces.

Hypnose als toestand

Dit lijkt op trance, maar kan ook heel actief en alert zijn.

Hypnose als proces

In dit geval hebben we het over een hypnose sessie bij een hypnotiseur of hypnotherapeut. Vaak komt daar trance bij kijken.

Wat is zelfhypnose

Zelfhypnose komt van het proces hypnose, maar dan hypnotiseer je jezelf. Dit als contrast van hetero-hypnose waarin een ander persoon je hypnotiseert.

Er zijn technieken om jezelf in trance te brengen. Ze lijken soms op meditatie. Wij maken er in de Hypnosewolk weinig gebruik van, omdat zolang je het proces zelf stuurt je minder kunt loslaten. In de Hypnosewolk willen wij het makkelijk en leuker maken, makkelijker dan meditatie en zelfhypnose.

We simuleren online alsof je bij de hypnosecoach of hypnotherapeut bent.

Een hypnose geluidsopname wordt vaak ook (onterecht) zelfhypnose genoemd. Maar je doet het niet helemaal alleen de hypnotiseur gidst, enkel niet live maar via een geluidsopname. Bij volledige zelfhypnose gids je zelf en onderga je zelf.

Omdat er tijdens een hypnotisch proces binnen de hypnose en hypnotherapie altijd toestemming en participatie nodig is, heeft men ooit eens gezegd dat alle hypnose zelfhypnose is. De hypnotiseur gidst terwijl de ander vrijwillig en in controle de stappen zet.

Ik ben het daar deels mee eens, maar volgens deze invalshoek is een belediging ook zelfbelediging. Jij kiest er tenslotte voor om je ergens iets van aan te trekken of niet.

Wat is hypnotherapie

Hypnotherapie is therapie in hypnose. Veel therapieën, oftewel mentale, emotionele of fysieke processen die een therapeutische/weldoende of genezende werking hebben, worden in een hypnotische- of trancetoestand gedaan.

Het voordeel van hypnose is dat het analytische kritische denken zich wat minder met alles bemoeit, wat het therapeutische proces makkelijker en effectiever maakt.

Zo kunnen veel therapieën, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, ook in een hypnotische toestand gedaan worden.

Conclusies

 • De termen hypnose, hypnotherapie, zelfhypnose en trance worden willekeurig door elkaar gebruikt zonder exacte definitie.
 • De termen overlappen elkaar vaak, maar niet altijd 100% zodat ze echt hetzelfde zijn.
 • Trance heeft de sfeer van dromerigheid, slaperigheid en niet alert zijn. Hypnose hoeft daar helemaal niets mee te maken te hebben.
 • Iedereen is altijd in één of andere hypnose. We reageren voortdurend op onze innerlijke beleving en niet op de realiteit. Dus culturele beïnvloeding is een soort massahypnose. Alleen in dit geval is deze hypnose door de massa geaccepteerd.
 • Heel veel dingen werken hypnotisch: Film, kunst, muziek, media, boeken, ritueel, pracht en praal, verhalen, shock. Mensen worden voortdurend met hun aandacht naar binnen gestuurd en dat is dus trance.
 • Je bent altijd beïnvloedbaar. En je gelooft dus ook dingen die niet per definitie waar hoeven te zijn.
 • De taak van een therapeut is het om je uit een hypnose te halen die slecht voor je is zodat je een hypnose kan leven waar je blij van wordt.

Wil je hier verder mee aan de slag?

Wil je gericht en gestructureerd werken aan een positiever zelfbeeld, zelfvertrouwen en eigenwaarde met online hypnotherapeutische processen, kijk dan eens naar de Fundamenteel Zelfvertrouwen online training.

Is de Hypnosewolk nieuw voor je? Ontdek gratis wat hypnose en geleide meditatie voor je kunnen doen in de Hypnosewolk Free.

Wil je meer weten over de Hypnosewolk Premium, klik hier.

Heb je vragen? Neem contact op.

Over de schrijver
De Hypnosewolk is er voor iedereen die bewust en gericht positieve emoties en emotionele groei wil creëren en cultiveren. En dat op de meest gerichte en ontspannen manier: met de kracht van die “verhoogde leerstoestand”, die we ook wel hypnose of trance noemen.