Hypnose onzin: Wat mensen soms denken over Hypnose

Hypnose onzin: Wat mensen soms denken over Hypnose


Mede door allerlei indianenverhalen uit de media worden hypnose en hypnotherapie helaas als iets weergegeven wat simpelweg niet klopt. Zo zijn er allerlei misvattingen en angsten ontstaan. Dat is jammer, want daardoor zijn er heel veel mensen die de mogelijkheden van hypnose en hypnotherapie niet gebruiken en met hun probleem blijven zitten.

In deze video hebben we het over hypnose onzin. We hopen dat we je hiermee nog meer helderheid kunnen geven over hypnose en hypnotherapie.

 • 00:00 Introductie
 • 02:08 Wat is hypnose?
 • 06:06 Kan ik de controle verliezen in Hypnose?
 • 07:55 hypnose bestaat niet! Of toch wel?
 • 10:10 Is hypnose vaag en zweverig? Werkt het ook bij nuchtere, rationele mensen?
 • 12:32 Wordt hypnose en NLP niet vaak ingezet om te manipuleren voor slechte doeleinden?
 • 14:38 Is online hypnose hetzelfde als een geleide meditatie?
 • 18:10 Bang voor hypnose. Kan ik spontaan, zonder toestemming gehypnotiseerd worden?
 • 19:20 Waarom werkt online hypnose niet bij mij?
 • 21:52 De Hypnosewolk als gids voor empowerment
 • 23:03 We zitten allemaal in onze eigen hypnose

Hypnose is een complex iets wat op meerdere manieren te definiëren is. Zo heeft een hypnotherapeut een andere uitleg dan een hypnotiseur die theaterhypnose doet.

Hypnose kan 2 dingen betekenen:

1. Een bepaalde toestand: Iemand zit dan in een hypnose.

2. Aan de andere kant is hypnose het communicatieve proces tussen hypnotiseur en subject.

Het woord “massahypnose” verwijst naar de toestand. Bij hypnotherapie of theaterhypnose is er sprake van een communicatief proces.

De toestand hypnose komt voort uit het vermogen om op je innerlijke wereld te reageren, los van de realiteit om je heen. Je creëert je eigen waarheid van binnenuit.

Iemand in een hypnotische toestand zit reageert volledig op zijn eigen innerlijke beleving en niet per se op wat er realistisch gebeurd. Dus een groep mensen kan in een massahypnose zitten, omdat ze bepaalde ideeën hebben en daarnaar handelen. Zeker als deze afwijken van de norm, noemen we dat wel eens “hypnose”.

Bij angsten zien we dat ook heel duidelijk. Heel veel angsten en fobieën zijn niet reëel. Er is rationeel geen echt gevaar, maar toch wordt er angst gevoeld. Dit is dus ook een hypnotische toestand.

Maar uiteindelijk zitten we dus allemaal in en hypnose, want we reageren allemaal altijd op onze innerlijke beleving, op onze eigen overtuigingen en interpretaties. Dus we zijn gehypnotiseerd door onze cultuur, onze taal, onze opvoeding, religie etc.

Dat al deze ideeën niet “realistisch” zijn kan iedereen voor zichzelf nagaan door te kijken naar de geschiedenis. We zien dat onze ideeën over de realiteit voortdurend veranderen. De cultuur, onze normen, gebruiken, maatstaven en grenzen veranderen voortdurend. We hebben ze namelijk zelf verzonnen. Ze zijn niet reëel. Ze zijn een hypnose.

Bij hypnose coaching of hypnotherapie gebruiken we dit vermogen om deze innerlijke wereld zo in te richten om het leven te kunnen hebben wat je graag wilt ervaren.

Met name door de theater hypnose zijn er allerlei ideeën ontstaan waardoor hypnose is afgeschilderd als iets occults, iets vreemds, iets gevaarlijks.

Dat is logisch, want met deze illusie en dat spektakel verkoop je meer kaartjes. Je verkoopt een film tenslotte ook niet met: “pixels op een scherm die door de hersenen worden geïnterpreteerd en tot verhaal worden gemaakt.”

Wil je een uitgebreid artikel en video zien waarin hypnose wordt uitgelegd, klik dan hier.

Hieronder gaan we in op veelvoorkomende uitspraken omtrent hypnose en gaan we deze verhelderen.

De mensen die actief participeren in de theaterhypnose willen daar zijn. Ze willen gek doen. Ze willen zich laten meevoeren in deze belevenis. Ze verliezen dus niet echt de controle. Ze geven toestemming.

Daarnaast kunnen sommige mensen zich iets zo goed verbeelden, dat het bijna echt voor ze wordt. Dit zijn de mensen die op het podium worden gehaald. Wie dat niet kan of niet wil, zal niet geselecteerd worden of weggestuurd worden.

Want ze hebben altijd controle. En het zou natuurlijk de act verstoren, als iemand niet vrijwillig participeert en de boel saboteert.

Een andere manier om dit te bekijken is als volgt: Je hebt nooit controle. Je bent volledig gehypnotiseerd door je leven en je omgeving. Daarin heb je het ook niet voor het zeggen.

En als je dat wel denkt te hebben, daag ik je uit om nu al je angsten overboord te zetten, al je beperkende overtuigingen om te vormen naar bevrijdende. Alle onzekerheden uit je systeem te halen. Elke negatieve gewoonte nu te laten verdwijnen. Maar dat kun je niet. Want je hebt geen controle. Maar toch ook weer wel. Het is maar net hoe je het ziet.

Hypnose is “nep” in die zin dat participanten in een hypnoseshow niet echt volledig onder de macht van de hypnotiseur staan. Er is een vrijwillig spel gaande, waarin soms ook een stukje acteren plaatsvindt.

En omdat hypnose dus een toestand is die we allemaal elke dag doen, is het zo gewoon dat je kunt zeggen dat het niet bestaat. Want alles is hypnose.

En dat proberen alle hypnotherapeuten dus duidelijk te maken. Er worden eigenschappen aan hypnose toegeëigend die het logischerwijs ongeloofwaardig maken. Wij proberen je te laten zien dat hypnose deze eigenschappen niet bezit.

Hypnose is net zo vaag en zweverig als je persoonlijke overtuigingen, je gewoonten, je normen en waarden. En dat betekent ook dat je helemaal niet zo nuchter en rationeel bent.

Over het algemeen geldt dat hoe intelligenter iemand is en hoe beter iemand zich iets kan inbeelden en creatief en open kan zijn, des te beter werkt hypnotherapie doorgaans.

Sceptisch zijn is niet per se nuchter of rationeel. Als jij sceptisch bent over hypnose omdat je niet in die onzin-ideeën gelooft die we hier juist onderuit halen, zit je gewoon in een geloofshypnose over hypnose.

Hypnose en NLP zijn vormen van communicatie met je onderbewustzijn. Elke communicatie heeft deze eigenschap. Alle media gebruiken deze manieren van communicatie. Elke film, elk verhaal, elk verkoopgesprek.

Het is maar net hoe je het gebruikt. Hypnose en NLP binnen coaching of therapie wordt juist heel open en verhelderend gebruikt. Je weet dat het wordt gebruikt.

En scalpel kan ook heel gevaarlijk zijn. Maar dat wil niet zeggen dat je je chirurg niet vertrouwd. Je weet wat er gaat gebeuren en wat er gaat gebeuren. Dat weet je niet zo duidelijk als je naar andere communicatie luistert of kijkt (tv, politici, verkoop, opvoeding, religie etc.)

Er zijn verschillen tussen hypnose en meditatie. Ook al gaat het in beide gevallen om het gesproken woord.

In hypnose willen we het bewuste rationele denken zo ver ontspannen zodat we het onderbewustzijn directer kunnen bereiken. Dat onderbewustzijn willen we ideeën geven waar jij je beter van gaat voelen. Bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen of meer focus, een een negatieve emoties uit het verleden loslaten.

Bij meditatie wil je je bewuste aandacht trainen om iets te kunnen doen. Bijvoorbeeld je paranormale vermogens trainen, of intens concentreren.

Bij geleide meditatie is de communicatie meer naar het bewuste denken gericht (doe dit, doe dat...).

Bij hypnose doen we dat veel galanter omdat we op meerdere lagen communiceren, op een bewust en op een onderbewust niveau.

In de praktijk kunnen deze manieren zich overlappen. Daarnaast vind je nogal wat mensen op het internet die maar wat doen. Ze hebben geen gedegen ervaring op het gebied van meditatie of van het hypnotische proces.

Ja, je kunt ook gehypnotiseerd worden, oftewel, je kunt het hypnotische proces ondergaan en daar een beleving aan overhouden. Maar alleen als je dat wilt. Je moet luisteren, je openstellen en meewerken. Doe je dat niet, dan verspillen jij en de hypnotiseur jullie kostbare tijd. Je hebt namelijk altijd controle. En als je niet wilt dat je gehypnotiseerd wordt, gaat het dus ook niet gebeuren.

Dus als iemand zou zeggen dat hij of zij “hoopt dat ik ze niet ga hypnotiseren”, dan begin ik daar niet aan, want ik heb betere dingen te doen met mijn kostbare tijd.

Je gaat tenslotte ook niet naar een arts met de hoop dat hij of zij je NIET kan helpen met je klachten. Jij bepaalt of je advies opvolgt of medicijnen neemt. Als je dat bij voorbaat al niet wilt overwegen, dan sta je zo weer buiten.

De hypnotiseur is alleen een gids.

We hebben een aparte video gemaakt die dar dieper op ingaat.

Is hypnose nieuw voor je, ervaar het dan zelf in de Hypnosewolk Free. Gratis en vrijblijvend. En nee, je gaat niet de controle verliezen. Er gaan geen dingen gebeuren die je niet wil. ;-)

Over de schrijver
De Hypnosewolk is er voor iedereen die bewust en gericht positieve emoties en emotionele groei wil creëren en cultiveren. En dat op de meest gerichte en ontspannen manier: met de kracht van die “verhoogde leerstoestand”, die we ook wel hypnose of trance noemen.