Stress oplossen met hypnose of meditatie en wat is het verschil?
28 november 2022 
4 min. leestijd

Stress oplossen met hypnose of meditatie en wat is het verschil?


De Hypnosewolk Actueel 26

Hypnose, meditatie, geleide meditatie. Het internet staat er vol mee. Maar wat is nou wat, hoe werkt het en hoe kun jij ze gebruiken om stress op te lossen? In deze video gaat Tim er dieper op in.

Inhoud video

  • 00:00 Introductie
  • 01:27 Wat is meditatie?
  • 03:23 Wat is hypnose?
  • 03:56 Hypnose in de praktijk
  • 04:47 Meditatie in de praktijk
  • 05:05 Geleide meditatie, meditatie en hypnose
  • 05:32 Het hypnotische proces
  • 05:56 Het verschil tussen geleide meditatie, meditatie en hypnose
  • 08:21 Hoe gaan we met stress om en hoe kunnen we het oplossen?
  • 09:05 Voorbeeld uit het echte leven
  • 10:08 Stress oplossen met hypnose of meditatie. Hoe doe je dat?
  • 14:22 De Hypnosewolk
  • 14:26 De Fundamenteel Zelfvertrouwen met NLP & Hypnose online training
  • 14:59 De Weg met spreekangst! met NLP & Hypnose online training
  • 15:19 De Hypnosewolk Free gratis proberen
  • 15:47 Nog vragen? Neem contact met ons op

Samenvatting video

Meditatie voor de digitale revolutie

Vroeger was er geen YouTube en dus ook geen online geleide meditatie. Meditatie was iets wat je alleen deed, van binnen, in stilte. Zo is het duizenden jaren geweest. En zo ben ik begonnen met mediteren begin jaren ’90.

Het doel van meditatie was om het denken dusdanig stil krijgen dat er een andere (hopelijk puurdere) perceptie op de realiteit kon ontstaan. Bijvoorbeeld voor het bereiken van een bepaalde ervaring, kennis, wijsheid of spiritualiteit.

Meditatie was dus iets wat je alleen deed en daarmee oefende en trainde je focus, concentratie en stilte.

Meditatie vraagt daarom om discipline en meestal jarenlange oefening om er goed in te worden.

Meditatie geeft positieve resultaten. Iemand die mediteert kan beter focussen en heeft daarmee vaak ook een betere state-management, oftewel meer controle over zijn/haar mentale en emotionele toestanden.

Voorbeelden van meditatie zijn Vippasana en mindfulness

Geleide meditatie

In een geleide meditatie gaat de oorsprong van meditatie dus grotendeels verloren en kunnen we ons afvragen wat het doel en nut er van is.

Maar om dat te doen kunnen we het beste eerst kijken wat er gebeurt binnen de hypnose en hypnotherapie.

Hypnose en hypnotherapie

Met hypnose beogen we een concreet doel. Dat doel is in principe altijd een verandering in de onderbewuste programmatuur. De automatische reacties, gedrag en associaties die we allemaal elke dag weer ervaren.

Uiteindelijk komt dat neer op het veranderen van diepliggende overtuigingen. Want deze bepalen je subjectieve realiteit.

Dat doen we binnen het hypnotische proces als volgt: we helpen iemand d.m.v. taal naar een ontvankelijke en zeer ontspannen toestand. Daarna geven we het onderbewustzijn positieve ideeën die het kan integreren en toepassen.

Een alternatief daarop is een therapeutisch proces, wat het onderbewustzijn helpt om complexere belemmerende overtuigingen om te vormen naar betere.

Voor de wat oppervlakkigere issues is directe suggestie vaak heel effectief, voor de dieperliggende complexere thema’s is er soms ook therapie nodig.

Maar in beide gevallen zijn er dus 2 personen nodig. Iemand die leidt en stuurt (de therapeut/hypnotiseur) en diegene die zich laat meevoeren in dit proces.

Dit dus in tegenstelling tot wat meditatie duizenden jaren was: iets wat je alleen in stilte doet.

Terug naar geleide meditatie

Het woord meditatie wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt door mensen die weten wat ze doen en door mensen die niet weten wat ze doen.

Zo vind je online allerlei geleide “meditaties” die maar weinig te maken hebben met wat meditatie 1000en jaren is geweest.

Sommige hebben de sfeer van de boeddhistische, zen- of mindfulness meditaties, maar er zijn ook zogenaamde “meditaties” voor specifieke onderwerpen. Die zouden dan meer een hypnose karakter zouden moeten hebben.

Sommige meditatie-makers hebben een achtergrond in het werken met therapeutisch veranderwerk, andere niet. Sommigen hebben geen flauw idee waar ze mee bezig zijn. Er is dus ook veel online te vinden wat op bepaalde vlakken tekort schiet. Op of het meditatieve gebied, op het hypnotische en het therapeutische.

Sommige zogenaamde “meditaties” zijn eigenlijk hypnoses. Soms op een goede manier. Maar soms ook op een slechte manier, als de maker hypnose of hypnotherapie niet voldoende beheerst.

Stress oplossen met hypnose of meditatie

Als er stress is, dan moet er iets veranderen. Stress is een uiting van angst. Het systeem mobiliseert energie en er worden allerlei processen geactiveerd, want er zou wel eens wat ergs kunnen gebeuren.

Een voorbeeld

Er is je een project toebedeeld, of een promotie. Stel je reageert daarop met stress? Bijvoorbeeld gevoelens van twijfel of faalangst. Je gaat overdenken en tobben. Je kijkt er tegenop. Dat is stress.

Dat betekent dus dat er overtuigingen zijn die het systeem ertoe zetten een subtiele of minder subtiele angstreactie te geven, met als doel om je uit deze gevarenzone te halen.

Want zodra je uit de gevarenzone bent (het project valt weg), kan er weer rust zijn.

Je hebt dus 2 opties: Je laat het project verdwijnen of je verandert je diepliggende overtuigingen die iets zeggen in de trant van: "Ik kan het niet, wat als het mis gaat, misschien faal ik, wat zullen ze niet van me denken, wie ben ik om dit te doen… ik ben er niet klaar voor……"

De meditatieve weg

Je gaat elke dag een half uur mediteren. Je traint je mind tot stilte, rust, en dat helpt je ontspannen en bijtanken. Ondertussen kun je die getrainde focus gebruiken in de rest van je leven.

Je focust wat makkelijker op de dingen waarop jij wilt focussen, waardoor je minder snel op sleeptouw genomen wordt door je emoties en omstandigheden. Dat geeft stabiliteit en zelfvertrouwen.

De hypnotische weg

Met hypnose ga je aan de slag met die belemmerende overtuigingen en vormt ze om middels een therapeutisch proces.

Zo kun je alsmaar meer zelfsterkende ideeën hebben over jezelf zoals: “Ik kan dit, ik vertrouw op mijn creativiteit en vindingrijkheid. Als er wat misgaat is dat oké, want dat betekent dat ik nieuwe dingen aan het leren ben. Ik ben goed genoeg zoals ik ben. Het komt goed. Het is spannend, maar dit gaat leuk worden.”

Je overtuigingen bevestigen zichzelf voortdurend, dus als er een nieuwe overtuiging is, zal deze zich ook als vanzelf bevestigen. Een nieuw zelfbeeld genereert ander gedrag, andere associaties en emoties. Je hoeft dit dus niet eindeloos blijven herhalen en training.

Tot slot

We hopen dat dit je helpt kiezen en dat er een duidelijker begrip is van wat wat is. Uiteindelijk hebben hypnose en meditatie allebei heel veel waarde.

Persoonlijk wil ik liever automatisch positief reageren vanuit een positief zelfsterkend zelfbeeld en wereldbeeld.

Met hypnose en hypnotherapie kunnen we dat relatief snel en direct voor elkaar krijgen. Waar meditatie vaak jarenlange oefening en discipline vraagt voordat het echt voelbare verandering laat zien.

De Hypnosewolk Premium

Wil je zelf aan de slag met hypnotische en hypnotherapeutische veranderprocessen voor (bijna) alle fronten van je leven, dan is er natuurlijk onze Hypnosewolk Premium.

Fundamenteel Zelfvertrouwen online training

Wil je gericht en gestructureerd werken aan een positiever zelfbeeld, zelfvertrouwen en eigenwaarde met online hypnotherapeutische processen, kijk dan eens naar de Fundamenteel Zelfvertrouwen online training.

Is de Hypnosewolk nieuw voor je? Ontdek gratis wat hypnose en geleide meditatie voor je kunnen doen in de Hypnosewolk Free.

Heb je vragen? Neem contact op.

Over de schrijver
De Hypnosewolk is er voor iedereen die bewust en gericht positieve emoties en emotionele groei wil creëren en cultiveren. En dat op de meest gerichte en ontspannen manier: met de kracht van die “verhoogde leerstoestand”, die we ook wel hypnose of trance noemen.