Metafoor voor de mens: paard en rijtuig
27 juli 2023 
3 min. leestijd

Metafoor voor de mens: paard en rijtuig

25 jaar geleden kwam ik in mijn spirituele en psychologische exploraties de geschriften tegen van George Gurdjieff. Hij was een spiritueel leraar uit Rusland die zijn leer uitdroeg in de eerste helft van de vorige eeuw. Hij had een interessante metafoor voor de mens: Een paard en rijtuig.

Gurdjieff vergeleek het lichaam met het rijtuig. Het paard met de emoties en het bewuste denken met de koetsier.

Het rijtuig = het lichaam

Het rijtuig is het vehikel waarmee we door het leven gaan. Ons fysieke lichaam.

Het paard = de emoties, het onderbewustzijn

Het rijtuig wordt getrokken door het paard. Het paard kun je zien als de emoties of het onderbewustzijn. Het paard is de motor die de kracht levert zodat het rijtuig kan voortbewegen.

De koetsier = het bewuste denken

Op de bok zit de koetsier. Dat is het bewuste denken. Het probleem is alleen dat de koetsier de slaaf is van willekeurige passagiers die hij te pas en te onpas oppikt. De ene dag denkt hij zus, de volgende dag zo. Soms is hij scherp en helder, een andere dag kan hij totaal niet focussen. Soms is hij gemotiveerd en soms niet.

Het paard wordt van jongs af aan geprogrammeerd om bepaalde vaste routes te lopen, wat het weliswaar trouw doet, maar het heeft daardoor wel zijn eigen willetje. Het wijkt niet graag af van de gebaande paden en daardoor is het lastig om het paard te sturen.

Dat sturen van dat paard probeert de koetsier te doen. Het denken wil de emoties maar al te graag sturen. De koetsier trekt dan als een wilde aan de teugels of schreeuwt tegen het paard. Meestal met weinig effect.


De Meester is niet thuis

Volgens Gurdjieff mist er echter iets essentieels in de mens. Hij noemde dat “de meester”. De meester zou naar zijn mening in het rijtuig moeten zitten.

 Andere schrijvers en leraren noemen dit deel van de mens ook wel eens “hogere wil”, “hogere zelf”, de “ziel” of (mijn persoonlijke favoriet) “ik ben”.

De meester (of hoe je het ook noemen wilt) is wat het hele zaakje bij elkaar houdt en leven geeft. En de meester is ook dat stukje wat constant is en wat daadwerkelijk sturing kan geven aan het geheel.

Maar hoe komen we dan in contact met die “meester”? Hoe zorgen we ervoor dat de meester in het rijtuig zit?

Hypnose voor het paard

Met de hypnoses in de Hypnosewolk communiceren we directer met het paard. We willen het paard wat bijbrengen. Zodat het alsmaar betere routes gaat lopen.

Oftewel, de hypnoses in de Hypnosewolk hebben als doel dat je je als mens alsmaar beter kan voelen en je lekker en effectief functioneert in je leven.

Dat is superwaardevol en dat blijven we ook doen. Duizenden mensen verbeteren hun emotionele leven met de tools in de Hypnosewolk.

Meditatie voor de meester

Willen we echter plek maken voor de meester, dan moeten we ruimte, openheid en stilte creëren in onszelf. We moeten die dagelijkse willekeurige passagiers uit het rijtuig gooien zodat er plek is voor de meester.

En dat is de kern van meditatie:

Meditatie is het stillen van de geest en emoties, zodat we ontvankelijker worden voor “meer”.

Wat is dat “meer”? Dat is aan jou.

Meer van jezelf? Je kern? De meester? Je hogere zelf? Contact met spirituele gidsen? Contact met God? Paranormale waarneming? Of simpelweg genieten van de stilte van binnen?

Het is allemaal waardevol. De mogelijkheden zijn eindeloos en natuurlijk gerelateerd aan ieders persoonlijke levensfilosofie en geloof.

Maar wie je ook bent en wat je ook gelooft: meditatie is de ingang naar stilte, ruimte en openheid.

Makkelijk Mediteren

Om je te helpen deze stilte, ruimte en openheid in jezelf te ervaren, zijn we momenteel een prachtige nieuwe online training aan het maken.

Met de Makkelijk Mediteren online training leer je een manier van mediteren die simpel, leuk en effectief is en je gaat helpen die ruimte en stilte heel snel in jezelf te creëren.

En als je dat beheerst (wat echt heel snel gaat), ga je deze meditatieve toestand toepassen voor dingen die voor jou belangrijk zijn.

Maandag 31 juli om 19 uur zal de Makkelijk Mediteren online training gelanceerd worden.

Wil je er alvast meer over weten, kijk dan de de infopagina.

Over de schrijver
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP Coach, hypnotherapeut en de maker van de Hypnosewolk. Tim’s aangename stem en jarenlange ervaring als NLP-coach en hypnotherapeut begeleiden je door de hypnotische luisterbelevenissen, meditaties en trainingen in de Hypnosewolk.