Wat is beter? Hypnose of meditatie?
31 maart 2022 
3 min. leestijd

Wat is beter? Hypnose of meditatie?

We zien een hoop meditaties: geleide meditaties en boeddhistische zen meditaties. Er is ook wat hypnose op het internet te vinden.

Zo vind je ook op ons YouTubekanaal en in de Hypnosewolk allerlei online hypnoses, of zoals wij ze graag noemen: hypnotische luisterbelevenissen.

Maar voor velen is het onduidelijk wat het verschil is tussen hypnose en meditatie. En wat is nou eigenlijk beter?

Wat is beter: hypnose of meditatie?

Hypnose of meditatie, het heeft allebei waarde. Maar wat beter is, is afhankelijk van wat je wilt gaan doen en bereiken.

Meditatie heeft haar effect op hoe mensen functioneren en hoe ze zich voelen. Het helpt je in het creëren van focus, van een bepaalde rust, balans en stabiliteit. Super waardevol.

Maar het is wel iets wat je moet oefenen en trainen. Mettertijd heeft dat invloed op hoe je functioneert.

Dus als dat je doel is, een vaardigheid leren en trainen om op dat gebied sterker te worden, dan is meditatie waardevol.

Wat het verschil is tussen meditatie en hypnose, is dat je met hypnose veel gerichter bent op het maken van snelle veranderingen.

Je kunt jezelf met meditatie trainen om beter te ontspannen en naarmate je dat vaker doet word je daar steeds beter in. Maar je kunt ook een hypnose luisteren, waarin we dus directer met het onderbewustzijn communiceren, zodat je binnen vijf of tien minuten echt diep ontspant.

Het is maar wat je wilt. Wil je maandenlang leren om het allemaal zelf te kunnen? wil je dat trainen? Top! Meditatie is de weg.

Wil je gewoon nu binnen vijf of tien minuten diep ontspannen? Dan is hypnose en zeker de hypnoses in de Hypnosewolk eigenlijk veel effectiever.

Maar wat als het gaat om zelfvertrouwen? Natuurlijk draagt meditatie bij aan hoe je in het leven staat, in je energie, in je balans. En zeker kan dat je zelfvertrouwen ten goede komen.

Maar als jij gewoon je onderbewustzijn, dat besturingssysteem van je lichaam, wil leren om andere overtuigingen en associaties aan te houden met betrekking tot jezelf, met betrekking tot wat je kunt, wie je bent en hoe je eruitziet, dan kun je beter hypnose doen.

Omdat we met hypnose direct communiceren met het onderbewustzijn, neemt het ideeën veel makkelijker op en brengt ze in de praktijk. En dan is er verandering. Vaak heel erg snel.

Dus je ziet het al, het ligt er maar net aan wat je wil bereiken. Heel veel mensen hebben profijt bij meditatie, maar op een bepaalde manier kan het ook best wel vermoeiend zijn.

Je moet ervoor gaan zitten, focussen. Je moet het trainen. Je zult merken dat als je er net mee begint, ben je er niet zo goed in en is het moeilijk. En soms kost het veel jaren aan consistente meditatie om er bekwaam in te worden.

Daarvoor moeten we kijken naar de boeddhistische monniken in Tibet, die dat al 30 jaar doen. Dat is een hele andere “league” van hoe je met je geest om kan gaan. Het niveau waarop deze lui werken is onwijs interessant, maar voor de meesten van ons (helaas) niet haalbaar.

Maar wat we vaak willen is gewoon snel die ondersteuning en snel die verandering ervaren. Gewoon snel, binnen minuten.

Het komt allemaal voort uit je onderbewustzijn, dus we willen directer communiceren met het onderbewustzijn. En dan is een hypnotische benadering veel beter. Veel gerichter.

Dus wil je gericht en relatief snel veranderen? Hypnose is the way to go.

Wil je iets trainen en een vaardigheid ontwikkelen waardoor je over maanden en jaren meer stabiliteit ontwikkelt (dat kan trouwens ook met hypnose maar dan sneller) dan heeft meditatie zijn plek.

De vraag is dan: wat is het verschil? Het verschil zit ‘m voornamelijk in hoe we een meditatie of hypnose opzetten. We reageren op informatie, we reageren op taal. Soms doen we dat meer vanuit het bewuste, cognitieve denken. En soms doen we dat meer vanuit het onderbewustzijn.

In de hypnoses van de hypnosewolk, communiceer ik meer met die diepere lagen, zodat deze aan de slag kunnen en snel verandering kunnen maken.

Heel veel “meditatie” richt zich veel meer op dat bewuste cognitieve denken. Wat daarna eigenlijk de boel moet vertalen voor het onderbewustzijn en dat kost vaak heel veel tijd en is niet zo gericht.

Dus, ook al lijkt meditatie, geleide meditatie of een hypnose op elkaar, er zitten grote verschillen in.

Wat heel veel mensen die geleide meditaties maken/geven niet weten, is hoe men directer communiceert met het onderbewustzijn. Ze kennen vaak niet de juiste taal waar het onderbewustzijn echt gevoelig voor is. Ze weten vaak te weinig van hoe het onderbewustzijn daadwerkelijk denkt en hoe ze het gericht kunnen beïnvloeden.

Dus wat is beter: Hypnose of meditatie? Om het nog een keer kort samen te vatten: het ligt eraan wat je wilt gaan doen.

Wil je snel verandering, snel ontspannen, wil je snel slapen? Wil je echt veranderingen in je functioneren, in je overtuigingen? Hypnose en hypnotherapie gaan je daar het snelste bij helpen.

Wil je een hobby die je helpt bij het creëren van stabiliteit, focus en balans? Dan is meditatie heel waardevol. Houd er rekening mee dat het oefening vergt en dat het een tijdje duurt voordat je veranderingen gaat merken.

De Hypnosewolk Premium

Wil je weten wat de Hypnosewolk Premium precies inhoudt, klik hier. Direct je abonnement afsluiten, klik hier.

  • 100+ Hypnotische en meditatieve luisterbelevenissen voor elk moment van de dag
  • Meer dan 15 uur ontspannende meditatiemuziek
  • Alle afleveringen van de Hypnosewolk Live en de Hypnosewolk Actueel
  • Verschillende online trainingen, luisterboeken en e-books voor persoonlijke ontwikkeling
  • Video's voor psychologie, ideeën en inspiratie
  • Regelmatige updates en uitbreidingen
  • Makkelijk toegankelijk op elke smartphone, tablet en computer (Web en App)
Over de schrijver
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP Coach, hypnotherapeut en de maker van de Hypnosewolk. Tim’s aangename stem en jarenlange ervaring als NLP-coach en hypnotherapeut begeleiden je door de hypnotische luisterbelevenissen, meditaties en trainingen in de Hypnosewolk.