Wet van de aantrekkingskracht “fouten”
12 februari 2019 
6 min. leestijd

Wet van de aantrekkingskracht “fouten”

Er is veel geschreven over de wet van de aantrekkingskracht. Niet iedereen bereikt echter gewenste resultaten. Daarom wordt er wel eens gesproken over de fouten die je zou kunnen maken bij het werken met de wet van de aantrekkingskracht.

Laat ik meteen maar stellen dat ik het woord “fouten” in deze context een beetje overdreven vind.

Bij het werken met de wet van de aantrekkingskracht gaat het erom om je denken, je gevoel, je overtuigingen en je mindset bewust in te richten, om van daaruit je leven vorm te geven.

Maar meesterschap over je denken en gevoel is misschien wel het meest kostbare wat er is. Het cultiveren ervan vergt veel oefening en ervaring. En hoe zeer we deze meesterschap ook ontwikkelen, echt alles zullen we nooit in de hand hebben.

We maken allemaal wel eens fouten en er is altijd sprake van een leerproces. En ook ik heb onderstaande “fouten” gemaakt. En om eerlijk te zijn, ik maak ze zo nu en dan nog steeds! Het leven is simpelweg te complex en te groots om daar totale controle over te hebben.

Maar omdat er enkele valkuilen zijn die we allemaal tegenkomen als we gaan werken volgens de regels van de wet van de aantrekkingskracht, zet ik er een aantal voor je op een rij.

Dit artikel luisteren


Vage doelen hebben

Bepalen wat je wilt is niet altijd makkelijk, maar hoe exacter je bent, des te beter.

Idealiter weet je heel helder wat je waardevol, belangrijk en fijn vindt en heb je een inspirerende visie van je leven over 3 jaar, over 5 jaar en over 10 jaar. Het liefst met heel veel details.

Mijn ervaring is dat het best wat tijd kost om tot dat punt te komen. Ik heb door de jaren heen tientallen doelenlijstjes gemaakt en tientallen toekomstvisies gecreëerd.

En ook nu worden al deze doelen en visies nog steeds verfijnd, verbeterd en verhelderd, ook al ben ik er al meer dan 15 jaar mee bezig.

Een heldere visie en heldere doelen inspireren en activeren je. Ze maken dingen duidelijk. Ze maken je enthousiast. Ben je vaag, dan kan het onderbewustzijn er niet zoveel mee en wordt er niets gemobiliseerd. Je energie en aandacht is net zo vaag en ongericht als je doelen dat zijn.

De wet van de aantrekkingskracht reageert ook op je overtuigingen. Je wilt dus geloven dat het mogelijk is dat jij je doelen gaat bereiken. Je wilt vertrouwen in jezelf en het leven dat jij je wensen in werkelijkheid kunt omzetten. Maar je moet dan wel precies weten wat het is wat je wilt bereiken.

Te kleine doelen

Als mensen beginnen te werken met de wet van de aantrekkingskracht wil het nog wel eens gebeuren dat ze hun doelen te bescheiden stellen. Het grootste probleem met te kleine doelen is dat ze niet inspirerend en motiverend zijn. Ze zijn misschien slechts een lapmiddeltje of een pleister op een pijntje. Maar echte passie zullen ze nooit teweegbrengen. En het hebben van passie en enthousiasme voor je doel is belangrijk. Als je niet enthousiast wordt van het idee je dát hebt wat je daadwerkelijk wilt, gaat er niets te gebeuren.

Te grote doelen

Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Niet dat er daadwerkelijk te grote doelen zijn, want dat verschilt per persoon. Maar er zijn ook mensen die dan maar hopen op een gigantisch geldbedrag, zonder dat daar een realistisch plan tegenover staat.

Misschien schrijven ze een megabedrag op hun vision-board of dromen ze over wat ze allemaal zullen gaan doen met al dat geld. Vaak is dit alleen maar wishful thinking. Een som geld is volledig fictief en geld is meestal enkel een middel tot een doel en niet het doel zelf.

Waardevoller is het om dan te kijken waarom je dat geld wilt hebben. Zijn het bepaalde dingen die je wilt kopen? Is het een stuk vrijheid of veiligheid wat je wilt creëren? De antwoorden op deze vragen kunnen je ware wensen wat exacter maken. Vaak heb je helemaal niet zoveel nodig om je ware wensen voor elkaar te krijgen. Vaak zijn er kortere en meer voor de hand liggende wegen om je wensen in werkelijkheid om te zetten.

Teveel willen

Teveel “willen” is een andere veelgemaakte fout. En daarmee bedoel ik niet dat je teveel dingen wilt hebben, maar dat je te lange tijd bezig bent met “willen.”

De wet van de aantrekkingskracht kun je in die zin zien als een kopieermachine die creëert wat jij erin stopt. Stop je er “willen” in (m.a.w. je hebt het nog niet), dan zul je dus meer “willen” aantrekken. Om effectief met de wet van de aantrekkingskracht te werken wil je het gevoel hebben van “hebben”, “zijn” en “doen”, niet van “willen”.

Er is een tijd en plaats om na te gaan wat je precies wilt. Maar als je dat hebt bepaald is het ook zaak om dat los te laten en zoveel mogelijk in het idee te komen dat het er allemaal al is, of dat je al op weg bent.

Idealiter wordt je nu van binnen al die persoon die dat doel heeft bereikt. Je gaat al zoveel mogelijk leven alsof dat doel al is gerealiseerd. En als dat niet in de “reële” wereld kan, dan op z’n minst in je denken en gevoel.

Geen actie ondernemen

Ik denk dat sommige mensen de wet van de aantrekkingskracht gebruiken omdat ze op een gevoelsmatig niveau aan zichzelf twijfelen.

Ze gebruiken de wet van de aantrekkingskracht om hen dat te brengen waarvan ze eigenlijk geloven dat ze het niet zelf kunnen creëren. Helaas werkt dat niet zo goed als de wet van de aantrekkingskracht je dat brengt wat overeenkomt met je overtuigingen.

De wet van de aantrekkingskracht wordt in zo’n situatie volledig uit zijn verband getrokken. Alsof het een magische pil is die op wonderbaarlijke wijze al je wensen vervult. Dit is trouwens ook de kritiek die er op veel boeken en films over de wet van de aantrekkingskracht is geweest, met name “The Secret“.

De wet van de aantrekkingskracht is een hulpmiddel om je leven vorm te geven. Maar je zult zelf nog wel wat moeten doen om het allemaal in realiteit om te zetten. Je kunt dromen dat je op een mooi tropisch eiland zit en hopen dat de wet van de aantrekkingskracht je erheen brengt. Je kunt ook een vliegticket kopen, of op z’n minst werken aan het vergaren en verzamelen van de benodigde middelen om dat te kunnen doen.

De wet van de aantrekkingskracht samengevat

De versimpelde formule voor het werken met de wet van de aantrekkingskracht is als volgt:

 • Formeer een heldere visie van wat je wilt
 • Zorg ervoor dat deze inspirerend en enthousiasmerend is. “Waarom” je iets wilt is vaak belangrijker dan “wat” je wilt
 • Geloof dat jij dit kunt creëren in je leven, ook zonder wet van de aantrekkingskracht of één of andere “heilige interventie”.
 • Ga concreet aan de slag om het waar te maken in de “echte” wereld.

Als je dit allemaal doet zul je wellicht merken hoe er iets (het leven, het universum of de wet van de aantrekkingskracht) je op magische wijze tegemoet lijkt te komen. Je zult misschien het gevoel hebben dat je de juiste mensen tegenkomt of dat je de juiste mogelijkheden ziet.


Beheers de wet van de aantrekkingskracht

Wil je hulp en begeleiding in het creëren van jouw leven met de wet van de aantrekkingskracht?

In “Beheers de wet van de aantrekkingskracht met NLP & Hypnose Coaching” begeleid ik je stap voor stap door het hele proces van het werken met de wet van de aantrekkingskracht. In deze training maken we ook gebruik van hypnose, want de wet van de aantrekkingskracht werkt door je onderbewustzijn. En NLP & Hypnose zijn hele effectieve methoden om je onderbewustzijn te ontwikkelen te herprogrammeren en vorm te geven.

Deze inspirerende training is onderdeel van de Hypnosewolk Premium. Deze bevat 90+ hypnoses voor (bijna) alle facetten van je leven, waaronder de Beheers de wet van de aantrekkingskracht hypnoses, luisterboek en e-boek en e-werkboek.

De Hypnosewolk Premium

Wil je weten wat de Hypnosewolk Premium precies inhoudt, klik hier. Direct je abonnement afsluiten, klik hier.

 • Beheers de wet van de Aantrekkingskracht online training (luisterboek, e-boek, e-werkboek)
 • 100+ Hypnotische en meditatieve luisterbelevenissen voor elk moment van de dag
 • Meer dan 15 uur ontspannende meditatiemuziek
 • Alle afleveringen van de Hypnosewolk Live en de Hypnosewolk Actueel
 • Verschillende online trainingen, luisterboeken en e-books voor persoonlijke ontwikkeling
 • Video's voor psychologie, ideeën en inspiratie
 • Regelmatige updates en uitbreidingen
 • Makkelijk toegankelijk op elke smartphone, tablet en computer (Web en App)

Wil je weten wat de Hypnosewolk Premium precies inhoudt, klik hier. Direct je abonnement afsluiten, klik hier.

Over de schrijver
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP Coach, hypnotherapeut en de maker van de Hypnosewolk. Tim’s aangename stem en jarenlange ervaring als NLP-coach en hypnotherapeut begeleiden je door de hypnotische luisterbelevenissen, meditaties en trainingen in de Hypnosewolk.