Kun je je eigen therapeut zijn?
02 augustus 2023 
3 min. leestijd

Kun je je eigen therapeut zijn?

Veel mensen hebben het gevoel dat ze wel wat therapie kunnen gebruiken. Als het niet voor oude trauma’s is die nu nog voor problemen zorgen, dan is het wel voor persoonlijke ontwikkeling.

 We hebben allemaal wel neigingen, gewoonten, belemmerende overtuigingen of emoties waar we wel vanaf zouden willen. En therapie is dan eigenlijk wel de meest directe manier om daaraan te werken.

Wat is therapie?

Dat maakt eigenlijk niet uit. Wat veel belangrijker is, is wat er voor zorgt dat mensen veranderen.

 Wat zorgt ervoor dat mensen een vervelende gewoonte omvormen? Of bepaalde negatieve emoties niet meer ervaren? Wat zorgt ervoor dat ze zich zelfverzekerd gaan voelen als ze altijd onzeker waren?

2 dingen: nieuwe informatie en nieuwe ervaringen.

Mensen veranderen en ontwikkelen voortdurend in het dagelijkse leven. Want we krijgen in het dagelijkse leven ook nieuwe informatie en nieuwe ervaringen. Dus er is altijd wel wat verandering. Maar vaak is deze tergend langzaam of gaat niet in de gewenste richting.

We hebben dus een bepaalde soort informatie en ervaring nodig zodat we ons snel in een gewenste richting kunnen ontwikkelen.

Psychologische therapie is erop gericht dat iemand de juiste informatie en ervaringen kan hebben, zodat diepgaande verandering kan plaatsvinden.

De reden waarom ik veel mensen heb mogen helpen die al bij een psycholoog zijn geweest voor “praat-therapie”, is omdat ze daar vaak alleen maar oude informatie oprakelen, maar geen nieuwe ervaringen krijgen. Of nog erger, de verkeerde ervaringen!

“Hoe voelde je daarbij?”….. wat alleen maar negatieve ervaring oprakelt en dus niks nieuws.

Informatie kan waardevol zijn, zeker voor het bewuste rationele denken. Maar je gedrag en gevoel komen uit je onderbewustzijn. En dat leert veel beter door ervaring.

Een simpel voorbeeld:

Als Sandra denkt dat zij iets niet kan en ik zeg “jij kan dat”, dan geef ik informatie.

Dat is lang niet zo krachtig dan dat ik Sandra het GEVOEL geef dat ze het kan.

Pas als iemand voelt dat hij of zij het kan, is het echt. Voor die tijd is het misschien goed bedoeld, maar het gaat meestal niet veel veranderen.

Het gaat om de ervaring! Dat doet het echte werk. En dat is wat goede therapie dus moet bewerkstelligen.


De vraag waar dit artikel mee begon was: kun je je eigen therapeut zijn?

Het antwoord op deze vraag is “ja”… , met een beetje hulp.

Voor verandering zoeken we dus nieuwe informatie en nieuwe ervaringen. Het lastige daarvan is dat jij die nieuwe informatie lastig uit jezelf haalt zonder externe hulp. En welke informatie moet je dan vinden?

Qua ervaring is er al meer mogelijk. Je kunt jezelf een discipline opleggen en dat uitvoeren. Desnoods tegen heug en meug. Als je het daadwerkelijk doet zul je nieuwe ervaringen krijgen.

Maar hou je dat vol? En zijn dat de goede acties?

Dus je kunt niet helemaal alleen je eigen therapeut zijn. Je bent namelijk blind voor de nieuwe informatie en de nieuwe ervaring. Iedereen. Ik ook. Wij allemaal.

Goede vragen aan jezelf stellen zal je nieuwe informatie geven. Deze vragen kunnen van een coach of therapeut komen, maar ook uit een goed boek, artikel of video-training.

Je hoeft dus niet bij dokter Freud langs te gaan voor een dosisje therapie.

Ook met nieuwe ervaringen helpt het als iemand anders je ervaring begeleidt. Dat is wat een goede therapeut (die niet alleen praat-therapie doet) moet doen. Er is dan sprake van een “interventie”. Oftewel, de cliënt wordt gericht door bepaalde mentale en emotionele stappen geleid, waarin de nieuwe ervaringen kunnen plaatsvinden.

Visualisatie kan dat ook doen. Of de koning van het overleveren en "induceren" van ervaringen: Hypnose en hypnotherapie.

In de Hypnosewolk focussen we ook op informatie, maar vooral op de ervaring. Want die gaat je daadwerkelijk helpen om mooie veranderingen te maken.

Welke veranderingen zijn dan mogelijk? De Hypnosewolk dekt allerlei gebieden.

Zo hebben we online trainingen die je helemaal zelfstandig kunt doorlopen voor zelfvertrouwen opbouwen of spreekangst oplossen.

De Hypnosewolk Premium ondersteunt in bijna alle facetten van het leven, van slaap en ontspanning tot welzijn, gezondheid, productiviteit, afvallen, positieve emoties en zelfs oude emotionele ballast loslaten.

De Hypnosewolk Premium is alsof je voor bijna alles een hypnose coachingsessie bij de hand hebt. 24/7.

Wil je liever nieuwe ervaringen via meditatie? De Makkelijk Mediteren Online training helpt je snel op weg.

Wij van de Hypnosewolk adviseren de Hypnosewolk… blablabla… ;-)

Nee, serieus, de Hypnosewolk is best uniek omdat het niet alleen informatie brengt, maar ook dat noodzakelijke stukje ervaring. En die ervaring kan voor transformatie zorgen.

Die ervaringen kun je in jezelf genereren. Je mind is een wonderbaarlijk ding wat het allemaal in zich heeft. Je hebt alleen iemand nodig die je gidst.

Zo maken we in de Hypnosewolk coaching en therapeutische hulp laagdrempelig, betaalbaar, leuk en makkelijk. Je hoeft niet te reizen, geen dure sessies te betalen en je hoeft ook niet al je geheimen bij een vreemde op tafel te gooien.

Want je kunt je eigen therapeut zijn… met een beetje hulp van buiten.

Heb je vragen, over hypnose, therapie, onze producten of zoek je ergens hulp bij, neem contact met ons op!

Over de schrijver
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP Coach, hypnotherapeut en de maker van de Hypnosewolk. Tim’s aangename stem en jarenlange ervaring als NLP-coach en hypnotherapeut begeleiden je door de hypnotische luisterbelevenissen, meditaties en trainingen in de Hypnosewolk.