Hoe laat je het verleden los?


De Hypnosewolk Actueel 11

We dragen allemaal ons verleden met ons mee. Als dit verleden er voor zorgt dat we vooruitkomen en dat ons leven zich naar wens ontwikkelt, dan is dat natuurlijk fantastisch.

Echter, als het verleden je tegenwerkt of regelmatig negatieve emoties en reacties triggert, dan is het waardevol om een stuk van dat verleden los te laten.

In deze aflevering bespreken we hoe je het verleden los kunt laten om jezelf te bevrijden van dat wat je tegenhoudt.

Inhoud video

  • 00:00 Introductie
  • 02:12 Hoe komt het dat je het verleden met je meeneemt?
  • 06:17 Hoe laat je het verleden los?
  • 13:57 Het verleden loslaten met de Hypnosewolk

Samenvatting video

Hoe komt het dat je het verleden met je meeneemt

We trekken allemaal conclusies uit ervaringen en informatie. Dat doen we bewust, maar nog veel meer doen we dat onbewust.

Deze ervaringen en reacties blijven vanaf dat moment in je besturingssysteem draaien als een soort programmatuur. En daaropvolgend interpreteer je nieuwe ervaringen door de lens van die vroegere ervaringen.

Daar is op zich niets mis mee. Sterker nog, dat is zelfs heel waardevol. Het is een onderdeel van je beschermingsmechanisme geworden en het waarschuwt je automatisch voor eventueel gevaar.

Het lastige van dit systeem is dat je heel veel ervaringen als kind of jongere hebt geïnterpreteerd. Dus ook de onderbewuste programmatuur is gebaseerd op de situatie en begripsvermogen van een kind.

Omdat we opgroeien en ons leven en ons begripsvermogen verandert, kan het gebeuren dat een geprogrammeerde reactie op een later tijdstip niet meer klopt. Het zorgt dat niet meer voor bescherming maar voor belemmering.

Bijvoorbeeld: als iemand op school is uitgelachen tijdens een spreekbeurt, dan kan dat een reactie van schaamte en angst losmaken. en het is helemaal niet zo raar voor een kind om dat deze situatie te willen vermijden om die nare gevoelens van angst en schaamte maar te vermijden.

Dat is begrijpelijk en in sommige opzichten zelfs handig. We weten hoe wreed kinderen kunnen zijn. De reactie is dan dus logisch en beschermend.

Echter, als je diezelfde reactie 30 jaar later ook in de vergaderruimte op je werk hebt, dan is deze reactie niet meer logisch en beschermend. Dan brengt deze reactie je juist in gevaar omdat je prestaties worden belemmerd en verslechterd.

Om zo'n emotionele reactie te veranderen, moeten we dus het verleden loslaten. Of anders gezegd: we moeten de emotionele banden met dat stukje verleden loslaten.

Gelukkig kun je het verleden loslaten als je weet hoe dat moet. Er zijn processen om dit te doen. En mensen die iets uit het verleden hebben losgelaten hebben zo een proces doorlopen. Zij het in het gewone leven, binnen therapie of in hun eigen gedachten.

Hoe kunnen we het verleden loslaten

Het eerste wat we nodig hebben om het verleden los te laten is nieuwe informatie. De informatie van toen gaf je een bepaald mechanisme van reageren en bepaalde overtuigingen.

Deze waren toen logisch en in veel gevallen zelfs heel handig. Maar je leven is niet meer wat het vroeger was. In de huidige context kan een oude reactie ronduit ongepast of onhandig zijn.

Er is een nieuw perspectief nodig wat zorgt voor nieuwe informatie en daarmee nieuw begrip en een nieuwe conclusie. En dat maakt weer ruimte voor nieuwe overtuigingen over jezelf en de wereld om je heen.

Ik noem dit lessen, leringen, inzichten, wijsheden en nieuwe waarheden.

Als mensen een therapeutisch proces doorlopen om negatieve invloeden van vroeger los te laten, ervaren ze verschillende inzichten. Niet alleen op een bewust en rationeel niveau, maar ook onderbewust en gevoelsmatig.

Het zijn de fundamentele “aha-momenten” die de echte verandering teweegbrengen. Hieronder wat voorbeelden die mensen de mogelijkheid geven het verleden los te laten:

  • Ze zien dat ze helemaal niet schuldig waren. Ze hebben niets verkeerds gedaan en kunnen zich bevrijden van schuld, tekortkomingen en kritiek.
  • Ze zien dat ze toen best goed hebben gehandeld, met de kennis, mogelijkheden en middelen die ze toen ter beschikking hadden. Maar ze zien ook dat dat toen werkte, maar nu niet meer.
  • Ze zien dat de “daders” of “schuldigen” vaak ook reageerden op hun eigen pijnlijke ballast, waardoor ze zich zo gedroegen als dat ze deden. Ze kunnen nu beter beoordelen welke ware intentie en welk onvermogen achter iets zat.
  • Vaak ontstaat er vergeving. (Zonder dat wat er is gebeurd goed te praten)
  • Vaak is er ook ruimte voor vergeving van jezelf. Je moet jezelf ook vergeven dat je bepaalde emoties zo lang hebt meegezeuld.

En als je dit gevoelsmatig ervaart, verandert er diep van binnen iets. Dan worden die connecties met die pijn van vroeger als het waren gebroken. En dan heeft dit geen invloed meer op het hier en nu.

Emotionele ballast loslaten

Wil je daar hulp bij? In de Hypnosewolk kan dat op verschillende manieren. In de Hypnosewolk Premium is er een serie hypnotische luisterbelevenissen voor emotionele ballast uit het verleden loslaten.


Gebrek aan zelfvertrouwen

Heeft je verleden er aan bijgedragen dat je je onzeker of minderwaardig voelt? De Fundamenteel Zelfvertrouwen met NLP & Hypnose online training helpt je de stappen te maken naar zelfverzekerdheid, zelfvertrouwen, zelfacceptatie en zelfrespect.


Spreekangst

Negatieve ervaringen uit het verleden kunnen spreekangst onoverkomelijk doen lijken. Omdat dat zo is besteden we ook uitgebreid aandacht aan het loslaten van dat verleden in de Weg met Spreekangst! Met NLP & Hypnose online training.


Over de schrijver
De Hypnosewolk is er voor iedereen die bewust en gericht positieve emoties en emotionele groei wil creëren en cultiveren. En dat op de meest gerichte en ontspannen manier: met de kracht van die “verhoogde leerstoestand”, die we ook wel hypnose of trance noemen.