Faalangst, onderliggende angsten en onzekerheid
24 oktober 2022 
3 min. leestijd

Faalangst, onderliggende angsten en onzekerheid


De Hypnosewolk Actueel 21

In deze aflevering, vanuit het zonnige Kreta, hebben we het over faalangst. Zijn we nou echt bang om te falen of kunnen er ook andere dingen spelen?

Hieronder kun je ook een korte samenvatting lezen van de video, maar we raden aan om de video te bekijken, want daar gaan we er dieper op in.

Inhoud video

 • 00:00 Introductie
 • 01:54 Faalangst, onderliggende angsten of onzekerheid
 • 03:50 Hoe zit het nou eigenlijk?
 • 07:30 Waar ben je bang voor?
 • 10:05 Bang om connectie te verliezen
 • 11:40 Programmatuur van vroeger
 • 13:05 Fundamenteel Zelfvertrouwen
 • 13:40 Falen is goed voor je
 • 15.24 Hoe zit het bij mij?
 • 16:00 Faalangst, onderliggende angst of onzekerheid?
 • 17:05 Zelfrespect en zelfacceptatie
 • 17:40 De Hypnosewolk

Samenvatting video

We gaan het hebben over het verschil en de achtergronden van faalangst, onzekerheid en onderliggende angsten. Tim bouwt hierbij op zijn jarenlange ervaring als persoonlijk NLP & Hypnose coach.

Hij ontdekte 2 soorten faalangst. De ene groep zijn mensen die onzeker zijn, veel stress ervaren door een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Maar er kwamen ook cliënten die echt misselijk werden, moesten overgeven en enorme black-outs hadden, maar daarnaast qua zelfvertrouwen en eigenwaarde het op het eerste oog best goed deden.

Liza vertelt over haar ervaring van haar rijexamen en we gaan na welke angst er nu daadwerkelijk onder ligt. 

Faalangst is een gebrekkige term omdat de angst om te falen niet de kern van de angst is. Er zit een diepere angst onder die getriggerd wordt in een situatie waarin je moet performen.

Onderliggende angsten

De onderliggende angst kun je ontdekken door jezelf bepaalde vragen te stellen:

Wat kan er gebeuren als het misgaat? Of: Wat als dit of dat gebeurt, wat verlies ik dan?

En vaak is dat wat er mis kan gaan niet echt het grootste probleem. Het is wat daarna gebeurt. Het is vaak wat andere mensen er van kunnen vinden, wat een veel dieper liggende angst triggert. En dat is een hele primaire angst die de heftige faalangst verklaart.

Dit triggert de angst voor het verlies van connectie. Connectie met de mensen om ons heen, onze identiteit, onze omgeving, onze status, etc. 

Mensen zijn daarin uniek dat ze met alles connectie kunnen maken. Niet alleen met mensen en dingen, maar ook met een filosofie, een religie, nationaliteit, groep of zelfs een voetbalclub, een popartiest. We voelen er dan een "band" mee.

Een angst is altijd een angst voor verlies. En er is maar 1 verlies, en dat is connectie. Zelfs de angst voor de dood is uiteindelijk de angst voor het verlies van connectie. (Met de mensen om je heen, je identiteit, je leven, je werk etc.)

Geïndoctrineerde faalangst

We hebben (bijna) allemaal geleerd dat falen niet goed is. Je moest het "goed" doen. In je taal- en rekenles, sociaal, etc. En als je het niet "goed" doet, dan krijg je een "onvoldoende". Of straf. Maar in ieder geval geen positieve aandacht, liefde en empowerment. 

Als je goed presteert wordt je geaccepteerd. Doe je dat niet, wordt je minder geaccepteerd. En je kunt je voorstellen dat dit voor een kind een wereldprobleem kan zijn. Want we willen allemaal die positieve aandacht. Ook wel liefde genoemd. Oftewel: connectie.

Veel angsten zijn dus simpelweg geprogrammeerd toen we nog klein waren. En daarom is een angstreactie vaak ook vrij kinderlijk van aard.

De waarheid van falen

Falen is in realiteit goed voor je. Als voorbeeld nemen we het op mensen afstappen om een partner te vinden. Dat is lastig als je bang bent voor afwijzing (verlies van connectie). Maar in dit geval is dat niet je doel. Je doel is om door 1 iemand niet afgewezen te worden. Al die anderen maken niet uit. 

De ondernemer die bang is om te falen werkt 16 uur per dag. Alles om dat schip maar drijvende te houden. Iemand die graag zou willen ondernemen maar het niet doet omdat hij/zij bang is om te falen, doet helemaal niks.

Die persoon is niet bang om te falen maar bang om oncomfortabel te zijn. Iets waar de 16 uur per dag werkende ondernemer niet voor terugschrikt.

Er is maar 1 manier van falen en dat is "niks doen". Iedereen die echt bang is om te falen zouden we druk in de weer zien en alles uit de kast te halen om maar succesvol te zijn. Maar dat zien we niet. De zogenaamde faalangst verlamd meestal.


Fundamenteel Zelfvertrouwen met NLP & Hypnose online training

Wil je echt structureel aan je zelfrespect, eigenwaarde en zelfvertrouwen werken, dan kan dat in de Fundamenteel Zelfvertrouwen online training.

De Fundamenteel Zelfvertrouwen met NLP & Hypnose online training neemt je stap voor stap mee in een transformerend innerlijk groeiproces naar een diepliggend gevoel van zelfvertrouwen, eigenwaarde, zelfacceptatie en zelfrespect. Dit online traject kan je leven totaal veranderen!

Dit is de training die we aanraden aan diegene die kampt met faalangst.

Klik hier voor alle info.


Weg met spreekangst! met NLP & Hypnose

Klik hier als je faalangst gerelateerd is aan het spreken voor een groep.

Over de schrijver
De Hypnosewolk is er voor iedereen die bewust en gericht positieve emoties en emotionele groei wil creëren en cultiveren. En dat op de meest gerichte en ontspannen manier: met de kracht van die “verhoogde leerstoestand”, die we ook wel hypnose of trance noemen.