Communicatie met je onderbewustzijn. Uitleg & Tips
20 juni 2022 
3 min. leestijd

Communicatie met je onderbewustzijn. Uitleg & Tips


In deze aflevering hebben we het over waarom communicatie met je onderbewustzijn zo belangrijk is en hoe je daar bewust mee aan de slag kan.

  • 00:00 Introductie
  • 01:39 Waarom is communicatie met je onderbewustzijn belangrijk?
  • 06:58 Voorbeelden negatieve communicatie
  • 08:50 Voorbeelden positieve communicatie
  • 09:23 Wat is de taal van het onderbewustzijn?
  • 13:22 Goed communiceren met het onderbewustzijn TIPS
  • 24:22 Contacteer ons met vragen

Het onderbewustzijn is ook wel je automatische denken. Het is het besturingssysteem van je lichaam en je emoties wat in principe volledig automatisch draait.

Het onderscheidt zich daarmee van het bewuste denken. Dit is rationeel, kan analyseren, relatieveren en redeneren. Met je bewuste denken kun je bewuste keuzes maken en is daarmee minder “automatisch”.

Je innerlijke dialoog werkt hetzelfde als je dialoog met andere mensen. Een negatieve dialoog betekent ruzie. Je wil geen ruzie in jezelf.

Een goede communicatie met jezelf zorgt voor een echte vriendschap met je gevoel en met je lichaam. Dat is weer een bouwsteen voor eigenwaarde en een positief zelfbeeld.

Het onderbewustzijn creëert en bevestigt wat het gelooft. Het gelooft doorgaans dat wat het krijgt voorgeschoteld. Waar je naar kijkt, ga je naartoe, waar je op focust krijg je meer van.

Je wilt dus dat communiceren wat er voor zorgt dat je onderbewustzijn dat gaat creëren en bevestigen wat jij graag wilt beleven.

Een goede communicatie geeft de mogelijkheid om bewust sturing te geven aan je automatische processen en reacties. Niemand wil zich tenslotte laten sturen door iemand die naar of vijandig of hatelijk communiceert. Jouw onderbewustzijn heeft daar ook geen zin in.

Voorbeelden van negatieve communicatie met je onderbewustzijn zijn bekritiseren, beschuldigen, omlaag halen en uitschelden. Extreme vormen zijn zelfmutilatie, straffen, uithongeren, mishandelen, zelfmoord

Voorbeelden van positieve communicatie met je onderbewustzijn zijn jezelf vertellen dat je het goed doet, complimenten geven, jezelf vertellen dat je het waard bent, dat je jezelf mag zijn, begrip tonen voor jezelf, luisteren naar je ingevingen, ideeën en gevoelens, respectvol zijn etc.

Alle informatie wordt door je onderbewustzijn verbeeld en geïnterpreteerd. En daaruit komt je eigen subjectieve belevenis uit voort. Je onderbewustzijn communiceert met je bewuste denken middels verbeelding en visa versa.

Als mens nemen we ons gevoel als bewijs dat iets waar is. Dit is natuurlijk volledig subjectief en hoeft niet helemaal realistisch te zijn. Dat wat “waar” is wordt herhaald en wordt een gewoonte en vast patroon. Maar gevoel is dus weer een communicatiemiddel van je onderbewustzijn.

Je kunt dus informatie, verbeelding en gevoel gebruiken om bewust met je onderbewustzijn te communiceren.

Stap 1: Zie je onderbewustzijn als een jonger broertje of zusje, van een jaar of 7. Het is niet alwetend, niet almachtig, maar doet heel erg zijn of haar best. Het wil het systeem beschermen en van dienst zijn. Behandel jezelf zoals je ook anderen behandeld.

Stap 2: Zeg die dingen tegen jezelf en verbeeld je die dingen die je wel graag wil, en minder wat je niet wilt.

Stap 3: Behandel jezelf met liefde en respect. Als jij het niet doet, zullen anderen er ook minder toe aangezet worden. 

De Fundamenteel zelfvertrouwen met NLP & Hypnose gaat zeer uitgebreid in op deze innerlijke communicatie, aangezien je innerlijke communicatie volledig samenhangt met zelfvertrouwen en eigenwaarde. In deze training leer je ook alles over lief zijn voor jezelf 1.0, 2.0 en 3.0.

Alle hypnotische luisterbelevenissen in de Hypnosewolk zijn als een mentaal/emotionele omgeving. Het is informatie die door je onderbewustzijn wordt geïnterpreteerd en verbeeld. Dus ook deze processen geven je een voorbeeld hoe je met jezelf kunt communiceren en wat je tegen jezelf kunt zeggen voor innerlijke harmonie.

Over de schrijver
De Hypnosewolk is er voor iedereen die bewust en gericht positieve emoties en emotionele groei wil creëren en cultiveren. En dat op de meest gerichte en ontspannen manier: met de kracht van die “verhoogde leerstoestand”, die we ook wel hypnose of trance noemen.