De kern van onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen
22 augustus 2022 
2 min. leestijd

De kern van onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen


De Hypnosewolk Actueel 12

In deze Hypnosewolk Actueel hebben we het over de kern van onzekerheid: wat schuilt erachter en wat kun je doen om onzekerheid in de kern op te lossen.

Hieronder kun je een samenvatting lezen, maar we raden je aan de video te kijken, want daar gaan we er veel dieper op in.

Inhoud video

 • 00:00 Introductie
 • 02:25 Hypnose en hypnotische luisterbelevenis
 • 03:58 Innerlijke kracht aanboren en problemen oplossen hypnotische luisterbelevenis
 • 05:04 Waarom zijn we onzeker en hebben we een gebrek aan zelfvertrouwen?
 • 10:35 De meeste ideeën die je hebt over de wereld en over jezelf zijn niet waar!
 • 12:17 Je bent goed genoeg!
 • 14:12 Overtuigingen veranderen
 • 15:22 Zelfrespect, zelfacceptatie, zelfwaardering en meer zelfvertrouwen met de Hypnosewolk

Samenvatting video

Introductie

Waar we het in de vorige aflevering het hadden over het verleden loslaten, zijn we nu in Tim’s geboortestreek aangekomen om wat van het verleden vast te leggen en te bewaren. Maar ook is er een stukje afscheid nemen van deze omgeving.

We hebben het in deze video over één van de belangrijkste ideeën in de Hypnosewolk en een mensenleven: de kern van onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Hypnotische luisterervaring

Omdat het woord “hypnose” zoveel verkeerde associaties heeft, vinden wij dat het woord niet "hypnose" meer klopt.

Zelfs de persoon die het woord “hypnose” heeft “verzonnen” (James Braid) wilde dit al snel veranderen naar “mono-ideïsme. Oftewel, de focus op één idee, met uitsluiting van andere ideeën. Het woord “hypnose” was echter al door anderen opgepakt en daarom zitten we er nog steeds mee.

Wij vinden de benaming “hypnotische luisterbelevenis” of “hypnotische luisterervaring” beter passen bij de Hypnosewolk en zullen deze termen dus vaker gaan gebruiken.

De kern van onzekerheid en zelfvertrouwen

De kern van zelfvertrouwen, eigenwaarde, zelfacceptatie en zelfrespect is het volgende:

We zijn ooit een keer gaan geloven dat we niet goed genoeg zijn. We hebben allemaal ervaringen gehad waardoor we dachten dat we niet goed genoeg, niet slim genoeg of niet mooi genoeg zijn. Dit is mogelijk nog eens uitvergroot door trauma en/of mishandeling. En deze overtuigingen zijn onderdeel van ons zelfbeeld geworden.

Maar hier is het goede nieuws: je overtuigingen zijn niet de waarheid. Ze zijn enkel een landkaart waarmee je door het leven navigeert. Maar de kaart is niet de realiteit.

Andere mensen zijn uiteindelijk niet beter of slimmer dan jij. Het zit allemaal in onze aangeleerde overtuigingen. Ieder mens heeft alles in zich om dat te doen wat hem of haar gelukkig maakt. Je bent goed genoeg zoals je bent.

Helaas werkt het niet om belemmerende overtuigingen en mechanismen met ons rationele denken op te lossen. Het bewuste denken is teveel beïnvloed door de wereld om ons heen.

Je kunt wel je diepste overtuigingen eens goed onder de loep nemen. Waar heb je ze vandaan? Op welke interpretaties zijn ze gebaseerd? Wat vind je daar nu van? Is er een betere overtuiging mogelijk?

Fundamenteel Zelfvertrouwen

Wil je gericht en gestructureerd werken aan een positiever zelfbeeld, zelfvertrouwen en eigenwaarde met online hypnotherapeutische processen, kijk dan eens naar de Fundamenteel Zelfvertrouwen online training.


De Hypnosewolk Premium

Wil je weten wat de Hypnosewolk Premium precies inhoudt, klik hier. Direct je abonnement afsluiten, klik hier.

 • 100+ Hypnotische en meditatieve luisterbelevenissen voor elk moment van de dag
 • Meer dan 15 uur ontspannende meditatiemuziek
 • Alle afleveringen van de Hypnosewolk Live en de Hypnosewolk Actueel
 • Verschillende online trainingen, luisterboeken en e-books voor persoonlijke ontwikkeling
 • Video's voor psychologie, ideeën en inspiratie
 • Regelmatige updates en uitbreidingen
 • Makkelijk toegankelijk op elke smartphone, tablet en computer (Web en App)
Over de schrijver
De Hypnosewolk is er voor iedereen die bewust en gericht positieve emoties en emotionele groei wil creëren en cultiveren. En dat op de meest gerichte en ontspannen manier: met de kracht van die “verhoogde leerstoestand”, die we ook wel hypnose of trance noemen.