Hebben we allemaal therapie nodig?


De Hypnosewolk Actueel 5

In deze aflevering hebben we het over de verschillen tussen coaching en therapie en welke van deze je het beste gaat helpen.

Inhoud video

  • 00:00 Introductie
  • 01:20 Therapie & coaching
  • 22:10 Leven zoals jij je leven wilt leven

Samenvatting video

Wat is therapie? Wat is coaching?

Therapie hoeft helemaal niet saai of vervelend te zijn. Zeker niet in de Hypnosewolk. Therapeutische technieken helpen je niet alleen als je een “probleem” hebt, maar ook in je persoonlijke ontwikkeling.

Laten we beginnen met wat definities:

Een therapie is de behandelwijze van een lichamelijke of geestelijke ziekte. Het doel van een therapie is om een ziekte te genezen of om de symptomen ervan te verminderen.

Coaching is het stimuleren van het bereiken van persoonlijke doelen door de ontwikkeling van kennis, competenties en talenten.

In onze opinie gaan coaching en therapie hand in hand. Therapeutische processen kunnen enorm waardevol zijn in bij coaching. Coachingstechnieken zijn op hun beurt essentieel binnen therapie.

We hebben allemaal met innerlijke obstakels te maken. We hebben beperkende overtuigingen, vechten met gewoontes of verslavingen en ervaren soms emoties die we liever niet hebben. Coaching en therapie willen uiteindelijk hetzelfde oplossen.

Probleem oplossen versus doel bereiken

Grofweg kunnen we zeggen dat als je een doel wilt bereiken, coaching de meest logische aanpak is. Wil je een probleem oplossen, dan ga je voor therapie. En precies daar begint ook de verwarring.

Want als je doel zelfvertrouwen is, dan staat er misschien een probleem in de weg. Misschien wordt het gebrek aan zelfvertrouwen bepaald door trauma, een negatief zelfbeeld of een gebrek aan eigenwaarde. Dan kom je toch bij een therapeutische aanpak uit.

Wil je je streefgewicht bereiken, dan kan coaching je helpen. Maar als je soms eet vanuit emoties, kan therapie meer gepast zijn om dat op te lossen.

Wil je een angst oplossen, dan zal een therapeutische aanpak je beter helpen. Maar als je therapeut je niet kan coachen, dan is dat weer gebrekkig.

Een goede coach is ook een therapeut en een goede therapeut is ook een coach.

Uiteindelijk zijn het allemaal manieren en methoden om innerlijke verandering teweeg te brengen. We kunnen het gebruiken zoals wij dat willen, want er is geen duidelijke grens. Het maakt ook niet uit hoe we het noemen. Het gaat erom dat het werkt.

hebben we allemaal therapie nodig? Wij vinden van wel. Het zou doodzonde zijn om al die kennis en kunde uit de therapeutische wereld niet in te zetten voor je welzijn, je doelen, je gezondheid en je geluk. Zelfs als je “niets mankeert”.

De Hypnosewolk Free

Ontdek de Hypnosewolk gratis in de Hypnosewolk Free. Je krijgt direct toegang tot verschillende hypnotische luisterbelevenissen voor beter slaap, ontspanning, zelfvertrouwen, motivatie, afvallen, welzijn en meer...

Over de schrijver
De Hypnosewolk is er voor iedereen die bewust en gericht positieve emoties en emotionele groei wil creëren en cultiveren. En dat op de meest gerichte en ontspannen manier: met de kracht van die “verhoogde leerstoestand”, die we ook wel hypnose of trance noemen.