Hypnoses voor emotionele ballast loslaten

Een schone lei, een nieuw begin, een frisse start, een onbeschreven blad. Hoe je het ook wilt noemen, deze hypnoses zorgen voor een emotionele schoonmaak. Het zogenaamde opruimwerk.

Als mens bouwen we met de jaren een soort emotionele ballast op. En deze emoties worden getriggerd in het hier en nu. Zowel positief als negatief.

Stel jij hebt een aantal prachtige ervaringen opgedaan op een bepaalde vakantielocatie.

Telkens als je wordt geconfronteerd met deze locatie, zullen er automatisch positieve associaties, ideeën en gevoelens in je opkomen.

Dit bijvoorbeeld als je over de locatie leest, of als je er iets over ziet op tv of het internet. En ook als je er alleen maar aan denkt.

Ervaringen en emoties uit het verleden worden dus getriggerd in het hier en nu. En hebben dus invloed op hoe je het hier en nu beleefd. En als deze emoties positief zijn is daar natuurlijk helemaal niets mis mee.

Echter, we doen het ook met negatieve emoties. En dan bekijk je de wereld op een gevoelsmatig niveau door de bril van het verleden, en niet meer objectief in het hier en nu. En dat kan je enorm tegenhouden of je neemt beslissingen die niet ideaal zijn.

Dit kan te maken hebben met angst, boosheid, verdriet of, spijt, die je ooit in het verleden hebt gevoeld. En als deze emoties nu nog getriggerd worden, dan beleef je het negatieve verleden telkens weer.

 • Wat als je niet meer durft te vertrouwen omdat iemand in het verleden je vertrouwen heeft geschonden?
 • Wat als je geen diepgaande relaties durft aan te gaan omdat je ooit eens heel erg gekwetst bent geraakt?
 • Wat als je nu nog boos wordt op iets of iemand, alleen als je er aan denkt, ook al is die situatie al lang voorbij?
 • Wat als je er nu ook altijd vanuit gaat dat het niet gaat lukken, omdat het in het verleden ook niet lukte?
 • Wat als je jezelf nu nog bekritiseerd voor iets wat al jaren in het verleden ligt?
 • Wat als je snel geïrriteerd raakt, snel boos wordt, je snel verdrietig voelt, reageer je dan op wat er hier en nu speelt, of zit er meer onder de oppervlakte wat deze reactie losmaakt?
Je ziet hoe negatieve emoties uit het verleden een negatieve invloed hebben op hoe je functioneert en hoe je leven zich ontwikkelt. Daarom willen we er zoveel mogelijk van loslaten.

Emotionele ballast en het lichaam

De gevolgen van negatieve emoties uit het verleden zijn er ook als het gaat om hun invloed op het fysieke lichaam. Wat zijn de gevolgen van jarenlange opgekropte woede of verdriet?

De meningen lopen er over uiteen. En ik zou er niets definitiefs over durven zeggen, maar als we gaan kijken naar psychosomatische klachten, of enkel de invloed van stress op het lichaam, dan is het aannemelijk dat het loslaten van negatieve emoties je ook qua gezondheid en welzijn gaat helpen.

We dragen allemaal wel wat emotionele ballast mee, dat is menselijk. Maar we kunnen dat wat ons niet helpt en tegenwerkt voor een groot gedeelte opruimen. Zo staan we objectiever in het leven, kunnen we meer in het hier en nu staan en ons vrijer voelen en bewegen. En dat komt jezelf en iedereen om je heen ten goede.

Misvattingen over negatieve emoties

Soms denken we dat bepaalde emoties ons beschermen, en daarom houden we er ons krampachtig aan vast. Bijvoorbeeld vasthouden aan spijt, omdat we denken dat dat gevoel er voor zorgt dat we deze verkeerde stap niet nog eens zetten. Of vasthouden aan angst, omdat we denken dat we dat nodig hebben om onszelf te beschermen.

Of vasthouden aan boosheid, want het loslaten zou betekenen dat we iets goedkeuren, en dat willen we natuurlijk niet.

Echter, dat is niet helemaal waar. En al zeker niet handig. Kennis, vaardigheden en geleerde lessen in het leven beschermen je, niet de negatieve emoties.

Je hoeft niet panisch te zijn voor spinnen om jezelf tegen giftige spinnen te beschermen. Kennis van de soorten en weten hoe de beestjes reageren en functioneren gaat je veel beter helpen, toch?

Je hoeft niet duizelig te worden en volledig te bevriezen van de hoogtevrees om jezelf te beschermen tegen vallen. Nee, je kunt mentaal goed bepalen hoe de wereld op dat gebied werkt en goede keuzes maken.

En als het gaat om schuld idem dito. Negatieve emoties breken eigenlijk alleen maar dingen af. Ze slurpen energie, halen je omlaag. En dat zorgt voor minder creativiteit, minder mogelijkheden. En dan ga je dus slechtere en wanhopigere beslissingen nemen. En die zijn zelden ideaal. En wat er dus uit voortkomt is gedrag wat je vaak niet gaat helpen.

Dus het is belangrijk om negatieve emoties uit het verleden zo veel mogelijk los te laten. En als we de lessen uit deze ervaringen halen, en deze bewaren, zodat deze ons kunnen helpen in het hier en nu en in de toekomst, is het onderbewustzijn bereid om negatieve emoties uit het systeem te laten vloeien, ze los te laten.

Want we hebben het hier over een onderbewust leren. Rationeel weet je waarschijnlijk wel wat de feiten zijn. Maar het onderbewustzijn moet de lessen en wijsheid filteren uit onze ervaringen om emotioneel veranderingen te maken.

Zo hoef je negatieve emoties uit het verleden niet meer met je mee te dragen, en worden ze ook niet meer te pas en te onpas getriggerd in het hier en nu.

Je kunt de wereld dan objectiever bekijken, rationelere en beter doordachte beslissingen nemen. Je bent meer in staat om mensen te laten zijn voor wat ze zijn, zonder er allerlei emotionele vooroordelen op los te laten. En je bent beter in staat je leven te leiden met richting, focus en daadkracht.

Dat loslaten van die negatieve emoties uit het verleden gaan we doen in deze hypnose serie.

We gaan de meest voorkomende emoties apart behandelen in separate hypnoses:

Emotionele ballast: Boosheid

Ben je nog boos op iets of iemand? Een bepaald persoon of een gebeurtenis? Een bepaald lot wat je is overkomen? Zolang je vasthoudt aan die emotie leef je op dat gebied in het verleden. De oplossingen is het opslaan van de lessen uit deze gebeurtenissen en het vergeven van iedereen die betrokken was, inclusief jezelf.

Emotionele ballast: Verdriet

Draag je verdriet met je mee? Om het los te laten willen we weer de lessen bewaren en iedereen vergeven die betrokken was.

Emotionele ballast: Angst

Niet alleen is het een rotgevoel, maar het houdt je letterlijk tegen om vooruit te komen. En als je jezelf tegenhoudt vanwege iets wat 10 of 20 jaar geleden is gebeurd, ben je gevangen in je eigen automatische emoties en reacties.

Als het gaat om angst is het belangrijk de ware lessen op te nemen omtrent deze zaak. Dat maakt het mogelijk om de angst uit het verleden los te laten.

Emotionele ballast: Spijt

Het is een verlammende emotie waar je niets aan hebt. Vergeving van iedereen die betrokken is is nodig om het los te laten. En vooral vergeving van jezelf.

Hoe de emotionele ballast hypnoses gebruiken

Ga eens na wat je emotionele triggers zijn. wat zijn je gevoelige snaren? Wat haalt het bloed onder je nagels vandaan, wat triggert oude pijn, verdriet of angst? Welke herinneringen maken deze emoties in je los?

Een waarschuwing wil ik geven bij deze hypnoses. Ze zijn geen vervanging voor persoonlijke coaching of therapie. Ik raad mensen aan om bij zware trauma’s persoonlijke hulp in te schakelen. Sommige dingen zijn simpelweg te heftig om alleen mee aan de slag te gaan. Onder begeleiding is dat dan prettiger en veiliger.

Natuurlijk kun je voordat je de sessie begint al bepalen aan welke gebeurtenis je wilt werken in de sessie.

Als je de sessie enkele malen hebt gedaan zal het proces je duidelijk zijn en zul je zien hoe je steeds meer pijnlijke herinneringen kan ontladen met behulp van deze hypnoses.

Luister deze hypnoses bij voorkeur met oordopjes, op een tijd en plek dat je ongestoord bent en zorgeloos je ogen kunt sluiten.

Aan het einde van deze hypnoses kun je kiezen om weer helemaal te ontwaken, of om in een heerlijke diepe slaap te vallen. Deze hypnoses zijn dus ook geschikt om te doen voor het slapen gaan.

 

Informatie over de hypnoses in deze serie vind je hier:

Deze Hypnose / meditatie is onderdeel van de Hypnosewolk Premium

 • 75+ hypnoses + regelmatige updates en uitbreidingen
 • Hypnoses en meditaties voor elk moment van de dag
 • Voor elke smartphone, tablet en computer
 • Nu ook met met app (Android & Apple)
 • Lidmaatschap € 9,95 per maand en maandelijks opzegbaar
 • 14 dagen niet goed geld terug garantie
 • Na aanmelding kun je direct inloggen en aan de slag

Nog niet in de Hypnosewolk?

Ontdek de Hypnosewolk Free gratis en ervaar zelf wat het met je doet!

 • Bereik diepe ontspanning
 • Verbeter slaap
 • Cultiveer positieve emoties van binnenuit
 • Overwin angsten en onzekerheden
 • Verbeter welzijn en geluksgevoel
 • Versterk zelfvertrouwen & eigenwaarde
 • Verhoog productiviteit en daadkracht
 • Werk aan gezondheid, streefgewicht en vitaliteit
 • Sta aan het roer van je brein

En heel veel meer...