De kracht en de onzin van het hier en nu
17 oktober 2022 
2 min. leestijd

De kracht en de onzin van het hier en nu


De Hypnosewolk Actueel 20

In het hier en nu zijn. Is het waardevol? Belangrijk? Beter dan het verleden of de toekomst? We hebben het erover in deze aflevering van de Hypnosewolk Actueel.

Hieronder kun je ook een korte samenvatting lezen van de video, maar we raden aan om de video te bekijken, want daar gaan we er dieper op in.

Inhoud video

  • 00:00 Introductie
  • 02:15 De basis van het menselijke denken
  • 04:31 Het verleden en de toekomst zijn belangrijk
  • 06:50 Is in het hier en nu zijn een lapmiddel?
  • 08:50 Is er meer mogelijk? Zijn er andere mogelijkheden?
  • 10:30 Vrede met je verleden
  • 11:20 Weten wat je wil
  • 12:55 Je goed voelen en lekker bezig zijn!
  • 16.30 Aan de slag met je verleden opruimen, je toekomst vormgeven en genieten in het hier en nu

De kracht en de onzin van het hier en nu

Het hier en nu wordt door verschillende stromingen verheven tot iets belangrijks. Mindfulness richt zich helemaal op mindful zijn van het hier en nu. Het zen-boeddhisme en vele andere meditatieve stromingen richten zich erop.

Waarom is het hier en nu belangrijk

Het hier en nu heeft zijn waarde omdat A: het leven daar daadwerkelijk plaatsvindt en B: het vrij is van de pijn van het verleden of de angst voor de toekomst.

Maar dat laatste maakt het hier en nu ook vaak tot een lapmiddel voor problemen. Want als je helemaal in het hier en nu zit, ben je tenslotte even vrij van je verleden of toekomst. Helaas is het maar even. Het kan ook gebruikt worden als struisvogelpolitiek.

Het menselijke brein kan tijdreizen

Maar de mens heeft nu eenmaal het vermogen om ook in het verleden en in de toekomst te denken. Een vermogen dat dieren niet tot nauwelijks bezitten. Dat maakt de mens bijzonder en dit is ook de rede waarom de mens boven het dierlijke is uitgestegen.

Wie de toekomst kan plannen en kan voorbereiden is uiteindelijk de baas. In de toekomst denken is dus enorm waardevol voor je overlevingsvermogen.

Vrede met je verleden en je toekomst

Het verleden kan een donkere schaduw werpen op het hier en nu. Maar we kunnen er ook van leren, zodat we fouten niet telkens weer hoeven te maken.

Maar het hier en nu is belangrijk om in te leven, te ervaren, te genieten. Daarom is het zo belangrijk dat je vrede hebt met je verleden en je toekomst.

Om lekker in het hier en nu te zitten moeten we dus vaak dingen in het verleden oplossen. Angst, verdriet, spijt en boosheid uit het verleden werken verlammend en kunnen het nu vergallen.

En een onzekere toekomst kan angst creëren. Daarom is het waardevol om de toekomst bewust vorm te geven, te plannen en doelen en dromen na te jagen. Ze voeren je naar iets moois.

En ook dat heeft weer een positieve invloed op het hier en nu.

Alle tijden zijn belangrijk

Dus als er positiviteit is en je je goed voelt, dan maakt het niet uit in welke tijd je zit. Want uiteindelijk wil je je goed voelen en lekker bezig zijn. En dat kan overal.

Je kunt dromen over je toekomst: je vakantieplannen, je relaties, je doelen, je wensen, je ambities.

Je kunt ook met rust en vrede aan het verleden denken. Het is jouw unieke heldenverhaal en er zitten ook herinneringen in die je een glimlach geven.

Dus werk je eraan om meer in het hier en nu te zitten, ruim dan ook je verleden op en richt je toekomst in. Dat maakt het namelijk een stuk makkelijker.

Wil je hiermee aan de slag? hieronder vind je een aantal hulpbronnen die daar dieper op ingaan en je de processen geven om het negatieve verleden los te laten en jouw prachtige toekomst te bouwen.

Emotionele ballast uit het verleden loslaten

in de Hypnosewolk Premium is er een serie hypnotische luisterbelevenissen die zich richt op het loslaten van angst, spijt, verdriet en boosheid uit het verleden. Klik hier voor meer info.

Fundamenteel Zelfvertrouwen

Wil je gericht en gestructureerd werken aan een positiever zelfbeeld, zelfvertrouwen en eigenwaarde met online hypnotherapeutische processen, kijk dan eens naar de Fundamenteel Zelfvertrouwen online training.

De Hypnosewolk Free

Is de Hypnosewolk nieuw voor je? Ontdek de Hypnosewolk gratis in de Hypnosewolk Free. Je krijgt direct toegang tot verschillende hypnotische luisterbelevenissen voor beter slaap, ontspanning, zelfvertrouwen, motivatie, afvallen, welzijn en meer...

Heb je vragen? Neem contact op.

Over de schrijver
De Hypnosewolk is er voor iedereen die bewust en gericht positieve emoties en emotionele groei wil creëren en cultiveren. En dat op de meest gerichte en ontspannen manier: met de kracht van die “verhoogde leerstoestand”, die we ook wel hypnose of trance noemen.