Slaapproblemen oplossen en slaap verbeteren
13 augustus 2016 
7 min. leestijd

Slaapproblemen oplossen en slaap verbeteren

Er zijn nogal wat mensen met slaapproblemen. Ik begon dat pas echt door te krijgen toen ik de hypnose voor Snel in slaap vallen in 2015 op YouTube publiceerde. Deze is ondertussen al meer dan een miljoen keer beluisterd.

Van al onze hypnotische luisterbelevenissen worden de sessies om in slaap te vallen het meest beluisterd. Daarnaast ontving ik heel veel e-mails en reacties van mensen die me schreven dat hun slaap enorm was verbeterd nu ze naar deze online sessies luisterden.

Een goede nachtrust is van cruciaal belang voor ons welzijn en onze algehele gezondheid. Helaas worden steeds meer mensen geconfronteerd met slaapproblemen die een negatieve invloed hebben op hun dagelijks functioneren.

In dit artikel zullen we de oorsprong van slaapproblemen verkennen en enkele effectieve manieren bespreken om slaap te verbeteren.

Slaapproblemen en bewuste stress

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan slaapproblemen. Een van de belangrijkste oorzaken is stress. In onze moderne samenleving worden we vaak blootgesteld aan hoge niveaus van stress. Dit kan leiden tot slapeloosheid en andere slaapgerelateerde aandoeningen.

Als je in bed ligt te tobben en daardoor de slaap niet kunt vatten, ben je je doorgaans bewust van wat jou precies wakker houdt. Ga eens bewust na wat je dwars zit en waarom je je zorgen maakt.

Logischerwijs zal het helpen om beter te slapen als de kwestie waarover je tobt is verbeterd of opgelost. Je zal dus (morgen) aan de slag moeten om deze concrete stressfactoren aan te pakken.

Je moet ze of uit je leven verwijderen of omvormen, of je moet de manier waarop je ermee omgaat aanpakken.

Dit kan dus ook een stuk persoonlijke ontwikkeling betekenen. Bijvoorbeeld op het gebied van zelfvertrouwen, grenzen aangeven of durven kiezen wat goed is voor jou.

Maar ook je dagelijkse leven op het gebied van gewoonten, werk, relaties e.d. moet misschien anders ingericht worden.

Soms is dat een lange weg. Tot die tijd helpt het om bij het slapen gaan je gedachten op andere dingen te richten zodat je wat meer kunt ontspannen.

De hypnotische luisterbelevenissen van de Hypnosewolk zijn uitermate geschikt om op andere gedachten te komen. Ze nemen je in gedachten mee naar ontspanning en een toestand waarin je makkelijker in slaap valt. Daarnaast helpt de Hypnosewolk je ook in je persoonlijke ontwikkeling om concrete problemen te overwinnen.

ontspanning-blog-overview

Slaapproblemen en onbewuste stress

Met onbewuste stress bedoel ik die momenten dat je in je bed ligt, je wel moe bent, maar toch niet in slaap valt. En je weet niet direct waarom. Dit maken we allemaal wel eens mee, maar als het regelmatig gebeurt is het behoorlijk hinderlijk.

Voor deze situaties heb ik een suggestie:

Monitor je denken nog iets scherper, kijk in jezelf, luister naar jezelf. Is er niet toch iets waar je in je denken mee worstelt? Misschien stilletjes, ergens achterin je hersenpan of helemaal onderin je gevoel weggestopt?

Misschien is er een subtiele anticipatie voor wat komen gaat? Of ervaar je spanning op het werk of in het gezin die je al voor vanzelfsprekend bent gaan zien? Misschien probeer je iets te ontwijken?

Misschien ontdek je iets en wordt het alsnog 'bewuste stress'. Dan weet je in ieder geval waaraan je moet werken.

Ook hier kan afleiding en ontspanning natuurlijk geen kwaad, dus als de hypnotische luisterbelevenissen van de Hypnosewolk je in slaap helpen vallen, gebruik ze. Maar het is ook zaak om de bron van de onrust aan te pakken voor zover dat mogelijk is.


Slaapproblemen en tv

Wees voorzichtig met tv. Televisie is er voor gemaakt om je actief te houden en heeft een behoorlijke invloed op je onderbewuste denken. En hoe afgestompt we ook denken te zijn, het onderbewustzijn zal toch een subtiel gevaar of spanning ervaren als je naar spannende of gewelddadige programma’s zit te kijken.

Wellicht is dat ook de reden waarom de hypnotische luisterbelevenissen van de Hypnosewolk zo populair zijn. Het is ook media, maar media die je niet wakker wil houden maar juist stimuleert om tot rust te komen en in slaap te vallen.

Slaapproblemen en fysiek comfort

Fysiek comfort speelt natuurlijk ook een rol bij het slapen. Hieronder enkele aandachtspunten.

Je omgeving triggert mentale en emotionele toestanden. Binnen de NLP noemen we deze triggers "ankers". Je wilt je slaapkamer dus zo inrichten dat er vooral toestanden worden getriggert die aangenaam zijn en je laten rusten. Maak dus van je slaapkamer een aangename en fijne plek waar je graag vertoeft. Een plek van veiligheid, rust en comfort.

Een goed bed, matras en kussen zijn natuurlijk belangrijk, maar ook de sfeer en aankleding kan bijdragen aan je slaapcomfort. Let ook op de temperatuur. In de meeste gevallen werkt een koelere omgeving beter dan een te warme.

Als het fysiek ongemak is waar je mee kampt, bijvoorbeeld pijn, dan moet je eventueel naar een dokter. Maar tot die tijd, zijn er mogelijkheden die ongemak kunnen verzachten. (Bijvoorbeeld een hypnotische luisterbelevenis voor pijn verminderen)

Het moge duidelijk zijn dat online hypnoses geen vervanging zijn voor het oplossen van fysieke problemen. Gezond verstand, eventueel medische hulp inschakelen, oplettendheid en luisteren naar jezelf en je lichaam blijft in alle situaties gelden.


Slaapproblemen en slaapritme

We weten allemaal dat we moeilijker in slaap vallen op zondagavond als we zondagmiddag pas om 14:00 uur ons bed uitkwamen.

Het is niet voor iedereen altijd mogelijk, maar het aanhouden van vaste slaaptijden heeft een positieve invloed op slaap. Idealiter doe je dit ook in het weekend.

Het zorgt ervoor dat je ook de juiste hoeveelheid slaap krijgt. Vooral als je er voor zorgt altijd op het zelfde tijdstip wakker te worden. (aanvankelijk met een wekker)

Ga je een keer later naar bed, maar je wordt wel op het 'juiste' tijdstip wakker, dan zal het slaaptekort er voor zorgen dat je de komende avond eerder wilt gaan slapen. Na enkele weken dit ritme aangehouden te hebben, kan er een natuurlijk ritme ontstaan waarin je genoeg slaap krijgt en je je ook niet meer verslaapt. Na een tijd is zelfs een wekker niet meer nodig.

Dit is echt een aanrader! Het voelt alsof je elke dag uitslaapt. Voorwaarde is wel dat je op tijd naar bed gaat om dit 's ochtends waar te maken. 

Slaapproblemen en voeding

Eten heeft invloed op je lichaam en denken. Je kunt bepaalde voedingsstoffen tijdelijk weglaten om te kijken of dat invloed heeft op je slaappatroon. Wellicht ontdek je een eventuele schuldige.

Teveel koffie, thee, alcohol of bepaalde voedselintoleranties kunnen slaap negatief beïnvloeden.

Om een voorbeeld te geven: Ik moet geen pudding of crème brûlée eten in de avond. Ik heb geen problemen met lactose, maar er zit iets in waardoor ik niet goed in slaap val. Gek genoeg, ik heb het niet met ijs en ook niet met andere zuivel zoals kaas. Er zit iets in pudding en crème brûlée wat niet werkt voor mij. Ik doe dan geen oog dicht.

Veel mensen slapen minder goed op een overvolle maag. Enkele uren voordat je in slaap valt niet eten lost het op.

Slaapproblemen en beweging

Bewegen helpt je op bijna alle levensgebieden. Te weinig beweging kan een negatieve invloed hebben op je slaap. Het heeft niet alleen invloed op je lijf, maar ook je mentale en emotionele weerstand verbetert bij voldoende beweging in de buitenlucht.

Het is waardevol om sport en buitenrecreatie in te plannen, zeker als je algemene dagverloop je dwingt om veel binnen te zitten.


Houd een slaapdagboek bij

Heb je regelmatig en langdurig slaapproblemen, dan kan het waardevol zijn om een slaapdagboek bij te houden. Noteer elke dag hoe laat je ging slapen, hoe laat je wakker werd en of je hebt doorgeslapen (of hoe vaak en hoe lang je wakker werd). Ook kun je je slaap een cijfer geven tussen 1 en 10.

Eventueel kun je nog verdere bijzonderheden noteren, zeker als je denkt dat deze van invloed waren op de kwaliteit van je slaap.

Vaak is het inzichtelijk krijgen van het slaappatroon al een aangename verbetering. Soms ervaart iemand het leven alsof hij of zij nooit goed slaapt. Met een slaapdagboek komt er soms uit dat je toch 2 of 3 keer per week redelijk goed slaapt. En dat is al een enorme winst.

Daarnaast kan een slaapdagboek waardevolle inzichten geven over hoe je slaapt in de “slechte” en de “goede” nachten. Kijk bijvoorbeeld naar je dagverloop of wat je hebt gegeten die dag of je stressniveau van de dag. Probeer te ontdekken wat er goed werkte voor de goede nachten en kijk eens of je dat resultaat kunt repliceren.

De "midden in de nacht wakker slaaphypnoses" kunnen een uitkomst bieden als je 's nachts niet de slaap kunt vatten. Je lichaam rust namelijk wel tijdens de hypnoses.

Ik fop mijn smartwatch regelmatig bij het luisteren van een hypnotische luisterbelevenis. Aan de hand van mijn bewegingen en hartslag denkt het dat ik slaap, terwijl ik toch echt wakker was en ontspannen aan het luisteren was.

 

Tot slot

Als je kampt met slaapproblemen, dan is er misschien wat werk aan de winkel. Niet alles is op te lossen met een lapmiddel. Er is een pil, maar ik kan raden dat je daar niet van afhankelijk wilt zijn.

Je kunt veel dingen doen, en de Hypnosewolk kan je erbij helpen.

De Hypnosewolk Free

Is de Hypnosewolk nieuw voor je? Ontdek de Hypnosewolk gratis in de Hypnosewolk Free.

Je krijgt direct toegang tot 12 superontspannende hypnotische luisterbelevenissen voor beter slapen, diepe ontspanning, zelfvertrouwen, afvallen, motivatie en meer...

De Hypnosewolk Premium

In de Hypnosewolk Premium heb je tientallen hypnotische en meditatieve luisterbelevenissen voor bij het slapen gaan tot je beschikking. Wil je weten wat de Hypnosewolk Premium precies inhoudt, klik hier. Direct je abonnement afsluiten, klik hier.

  • 100+ Hypnotische en meditatieve luisterbelevenissen voor elk moment van de dag
  • Waarvan tientallen luisterprocessen die je kunt luisteren bij het slapen gaan
  • Meer dan 15 uur ontspannende meditatiemuziek
  • Alle afleveringen van de Hypnosewolk Live en de Hypnosewolk Actueel
  • Verschillende online trainingen, luisterboeken en e-books voor persoonlijke ontwikkeling
  • Video's voor psychologie, ideeën en inspiratie
  • Regelmatige updates en uitbreidingen
  • Makkelijk toegankelijk op elke smartphone, tablet en computer (Web en App)


Over de schrijver
Tim Kutzke (spreek uit: Koetske) is NLP Coach, hypnotherapeut en de maker van de Hypnosewolk. Tim’s aangename stem en jarenlange ervaring als NLP-coach en hypnotherapeut begeleiden je door de hypnotische luisterbelevenissen, meditaties en trainingen in de Hypnosewolk.